Ekonomika

Žiadna z krajín sveta nie je menovým manipulátorom, ale Vietnam a Taiwan budú úrady monitorovať

5.12.2021 (Webnoviny.sk) – Žiadna z krajín sveta v súčasnosti nie je podľa Spojených štátov menovým manipulátorom. Viaceré štáty vrátane Číny, Vietnamu a Taiwanu však neplnia globálne dohody, na základe ktorých sa majú zdržať používania svojich mien ako nástroja na získanie neférových výhod v medzinárodnom obchode a federálne ministerstvo financií bude situáciu v týchto krajinách naďalej pozorne monitorovať.

Ministerstvo o tom informovalo v správe, ktorú predkladá dvakrát do roka americkému Kongresu.

Čína bráni zisku úplných informácií

Čína podľa ministerstva bráni obchodným partnerom získať úplné informácie o tom, ako spravuje svoju menu. Plánuje preto dôsledne sledovať devízové aktivity čínskych štátnych bánk, aby získalo jasnejšiu predstavu o menových praktikách Pekingu.

Porušenia mnohých kritérií, ktoré by postačovali na zaradenie na zoznam menových manipulátorov, Spojené štáty vytýkajú aj Vietnamu a Taiwanu a obe krajiny zaradia na monitorovací zoznam.

Krajiny sú ohrozené sankciami

Čína dostala nálepku menového manipulátora v auguste 2019 v čase tvrdých obchodných vyjednávaní medzi Washingtonom a Pekingom.

Trumpova administratíva ju takto prestala označovať v januári 2020, keď obe krajiny dosiahli dohody, ktorých cieľom je zníženie vysokých čínskych prebytkov v obchode s USA. Prítomnosť na zozname je pre dotknuté krajiny spojená s rizikom zavedenia amerických obchodných sankcií.

Viac k témam: Medzinárodný obchod, menový manipulátor, štátna mena
Zdroj: Webnoviny.sk – Žiadna z krajín sveta nie je menovým manipulátorom, ale Vietnam a Taiwan budú úrady monitorovať © SITA Všetky práva vyhradené.