SlovenskoSprávy

Remišová: Generálny prokurátor Žilinka nenaplnil očakávania verejnosti

10.12.2021 (Webnoviny.sk) – Po roku pôsobenia generálneho prokurátora Maroša Žilinku vo funkcii to vyzerá, že očakávania verejnosti nenaplnil.

Skonštatovala to vicepremiérka a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová vo svojom profile na sociálnej sieti.

Žilinka zastavil vyšetrovanie kauzy Vietnamec

Podľa Remišovej po roku Žilinku vo funkcii je vidieť len disciplinárne stíhania najvýkonnejších protimafiánskych prokurátorov, zastavenie vyšetrovania kauzy Vietnamec, účelové stíhanie vyšetrovateľov, ktorí stíhali oligarchov a nominantov Smeru, ako aj obchádzanie rozhodnutí súdov cez paragraf 363 Trestného poriadku.

„Najnovšie v podobnom duchu vystupuje aj v kauze odposluchov z poľovníckej chaty, ktorej účastníci sa podľa medializovaných informácií spoliehajú na jeho pomoc pri stíhaniach svojich ľudí,“ uviedla Remišová.

Oprávnené pochybnosti

Najvyšší súd SR vo svojom nedávnom rozhodnutí skonštatoval, že generálny prokurátor paragraf 363 nevyužíva v súlade so zákonom. „Ide o veľmi vážne konštatovanie, o to viac, že takýmto spôsobom bolo rozhodnuté v prípadoch prominentov a oligarchov stíhaných za korupciu, ako napríklad pán Haščák či Brhel. Podobne kritizuje generálneho prokurátora aj predseda súdnej rady,“ pokračovala.

Podľa Remišovej to zakladá oprávnené pochybnosti, či generálny prokurátor využíva svoje kompetencie a oprávnenia v súlade so zákonom.

„Je to o to vážnejší problém, že po marazme a mafianizácii zložiek štátu za vlády Roberta Fica a Petra Pellegriniho je mimoriadne dôležité budovať dôveru v právny štát a vládu zákona. Ak najvyšší súd ako jedna z najdôležitejších právnych autorít v štáte tak jednoznačne kritizuje kroky generálneho prokurátora, ide o signál, ktorý ani generálny prokurátor nemôže ignorovať,“ doplnila. Vicepremiéra zároveň vyzvala koalíciu, aby začala prejednávať a rozhodla o zmene paragrafu 363.

Viac k témam: kauza Vietnamec, Paragraf 363 Trestného poriadku
Zdroj: Webnoviny.sk – Remišová: Generálny prokurátor Žilinka nenaplnil očakávania verejnosti © SITA Všetky práva vyhradené.