Ekonomika

Mnoho Slovákov muselo pre pandémiu zmeniť prácu, najhoršie dopadla stredná generácia

12.12.2021 (Webnoviny.sk) – Pre pandémiu muselo zmeniť prácu 30 percent ľudí na Slovensku. Niektorí dostali vládnu podporu, ale celkovo až 19 percent ľudí prišlo aj o časť alebo o celý príjem.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Vyplýva to z prieskumu European Consumer Payment Report 2021, ktorý sa uskutočnil v 24 európskych krajinách. Prieskum vydala spoločnosť Intrum, ktorá sa zaoberá inkasom a správou pohľadávok.

Zníženie príjmu

Najhoršie dopady z pohľadu pracovnej stability ukázal prieskum u strednej generácie, teda u 45-ročných až 54-ročných ľudí. Až štvrtina z nich musela prestať pracovať v oblasti, v ktorej pôsobili, kvôli povahe svojej práce, čo sa odrazilo aj na znížení príjmu.

Z pohľadu príjmových skupín boli takéto dopady citeľné najmä u ľudí s nižšími príjmami. Tu je zároveň aj najväčší podiel tých, ktorí odišli z práce dobrovoľne, aby sa postarali o svojich blízkych.

Tisíc respondentov zo Slovenska

Na prieskume European Consumer Payment Report 2021 sa v tomto roku zúčastnilo 24 012 spotrebiteľov, z ktorých bolo 1 000 ľudí žijúcich na Slovensku.

Zber dát sa uskutočnil v období 27. júla do 24. augusta tohto roka. Spoločnosť Intrum vydáva European Consumer Payment Report každoročne už od roku 2013.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Mnoho Slovákov muselo pre pandémiu zmeniť prácu, najhoršie dopadla stredná generácia © SITA Všetky práva vyhradené.