SprávySvet

Rozvodové rieky v Španielsku sa vyliali z korýt a zaplavili ulice, zomrela jedna osoba

12.12.2021 (Webnoviny.sk) – V severnom a severovýchodnom Španielsku sa vyliali rozvodnené rieky zo svojich korýt a zaplavili ulice miest. Najmenej jedna osoba v dôsledku záplav zomrela.

Záchranné služby informovali, že z kabíny ponorenej dodávky v rieke v regióne Navarra vytiahli telo 61-ročného muža. Muža nahlásili v piatok ako nezvestného a jeho vozidlo našli na ďalší deň. Rýchly prúd rieky však bránil záchranárom v záchrannej operácii.

Španielska meteorologická služba uviedla, že dlhé, silné lejaky a topiaci sa sneh spôsobili zdvihnutie hladiny rieky Ebro a jej prítokov. Prietok Ebro sa od piatka do nedele zdvojnásobil a prekonal mieru, ktorá v roku 2015 spôsobila rozsiahle záplavy v regióne, uviedli úrady.

Záplavy od piatka zablokovali viacero ciest a zaplavili ulice miest. Medzi nimi napríklad stredoveké mesto Tudela, ktoré sa nachádza v údolí rieky Ebro, zhruba 250 kilometrov severne od Madridu.

Viac k témam: potopa, Záplava
Zdroj: Webnoviny.sk – Rozvodové rieky v Španielsku sa vyliali z korýt a zaplavili ulice, zomrela jedna osoba © SITA Všetky práva vyhradené.