SprávySvet

Sopka na ostrove La Palma stále vykazuje aktivitu, stala sa tak miestnou najdlhšie trvajúcou erupciou

12.12.2021 (Webnoviny.sk) – Erupcia sopky Cumbre Vieja na španielskych Kanárskych ostrovoch ani po 85 dňoch neukazuje známky blížiaceho sa konca. V nedeľu sa vďaka tomu stala najdlhšie trvajúcou erupciou na ostrove La Palma v histórii záznamov.

Sopka začala chrliť lávu 19. septembra. Odvtedy zničila takmer 3 000 budov a prinútila opustiť svoje domovy niekoľko tisícok ľudí, dosiaľ si však nevyžiadala žiadnych zranených ani mŕtvych. V nedeľu po niekoľkých dňoch slabšej aktivity sa z Cumbre Vieja začali ozývať hlasné explózie a vychádzal z nej aj veľký oblak popola.

Sopečné erupcie sú podľa vedcov nepredvídateľné. Španielski odborníci pôvodne odhadovali, že erupcia Cumbre Vieja bude trvať maximálne tri mesiace.

Predstaviteľ samosprávy na La Palme Mariano Hernández pre verejnoprávneho vysielateľa RTVE povedal, že sopka bola v uplynulých dňoch stabilná. „Fakt je, že všetky kľúčové indikátory boli nízke. Vedci ale nevedia povedať, kedy presne to môže skončiť,“ vyjadril sa na margo erupcie.

Experti podľa jeho slov naďalej merajú počet a silu zemetrasení v oblasti, ako aj úroveň oxidu siričitého. Od soboty do nedele úrady zaznamenali 24 zemetrasení, miestni obyvatelia však necítili žiadne z nich.

Napriek aktivite sopky život na väčšine La Palmy funguje ako obyčajne. Najviac zasiahnutá je juhozápadná časť ostrova.

Viac k témam: Erupcia, Explózia, Sopka Cumbre Vieja
Zdroj: Webnoviny.sk – Sopka na ostrove La Palma stále vykazuje aktivitu, stala sa tak miestnou najdlhšie trvajúcou erupciou © SITA Všetky práva vyhradené.