Ekonomika

Britská inflácia rástla rýchlejšie ako sa očakávalo, prekonala už aj hranicu stanovenú pre budúci rok

15.12.2021 (Webnoviny.sk) – Medziročná inflácia vo Veľkej Británii minulý mesiac stúpla na 5,1 percenta, čiže na najvyššiu úroveň za posledné desaťročie. Posilnenie inflácie nastalo po tom, ako v októbri britské spotrebiteľské ceny oproti rovnakému mesiacu pred rokom stúpli o 4,2 percenta. Informuje o tom portál news.sky.com.

Novembrová inflácia prekonala očakávania, že bude na úrovni 4,7 percenta. Experti predpokladali, že britská inflácia bude rásť, ale odhadovali, že na hranicu piatich percent sa nedostane skôr ako na jar budúceho roka.

„Celý rad zvýšení cien prispel k ďalšiemu prudkému rastu inflácie,“ povedal Grant Fitzner, hlavný ekonóm britského štatistického úradu (ONS). Údaje úradu ukazujú, že zvýšenie cien nastalo v celom rade kategórií tovarov, vrátane palív, oblečenia a potravín. Ceny palív v novembri stúpli na rekordné maximum.

Správa o raste inflácie prišla deň pred najnovším zasadaním Bank of England, na ktorom má banka rozhodnúť, či zvýši úrokové sadzby. Predstavitelia britskej centrálnej banky sú pod tlakom, aby konali s cieľom zabrzdiť rast cien, ale zdráhajú sa ohroziť zotavovanie ekonomiky, ktoré sa spomalilo už pred príchodom variantu koronavírusu omikron.

Viac k témam: Inflácia, Zdražovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Britská inflácia rástla rýchlejšie ako sa očakávalo, prekonala už aj hranicu stanovenú pre budúci rok © SITA Všetky práva vyhradené.