SprávySvet

Marihuana a pestovanie konopy je na Malte dekriminalizované pre osobnú potrebu

15.12.2021 (Webnoviny.sk) – Malta v utorok dekriminalizovala prechovávanie marihuany a pestovanie konopy pre osobnú potrebu v prípade dospelých ľudí. Podľa novej legislatívy bude pre kohokoľvek, kto dovŕšil vek 18 rokov, legálne vlastniť až 7 gramov marihuany a pestovať až štyri rastliny.

Pestovatelia pre vlastnú potrebu môžu uskladniť až 50 gramov sušenej marihuany. Jej užívanie na verejnosti alebo v prítomnosti maloletých však zostáva nezákonné a bude podliehať pokutám.

Nové pravidlá umožnia založenie klubov, ktoré môžu medzi svojich členov distribuovať marihuanu a semená konopy. Zároveň požadujú zriadenie orgánu, ktorý bude spolupracovať s vládou na národnej politike upravujúcej užívanie marihuany.

Minister, ktorý legislatívu podporoval, Owen Bonnici, uviedol, že cieľom legislatívy je „prestať zaobchádzať s ľuďmi, ktorí nie sú zločincami, ako so zločincami“, vytvoriť regulačný systém a „chrániť neplnoleté osoby a spoločnosť ako celok“.

Schválenie pravidiel týkajúcich sa marihuany nebolo jednomyseľné. Opozičná nacionalistická strana tvrdila, že návrh zákona normalizuje a zvýši zneužívanie drog na Malte. Právny predpis ešte musí podpísať prezident, čo je zvyčajne formalita.

Viac k témam: Dekriminalizácia marihuany, Konope, Legislatívne zmeny, Zločin
Zdroj: Webnoviny.sk – Marihuana a pestovanie konopy je na Malte dekriminalizované pre osobnú potrebu © SITA Všetky práva vyhradené.