SlovenskoSprávy

Psychologickú pomoc IPčka vyhľadáva čoraz viac zdravotníkov, združenie žiada o pomoc

15.12.2021 (Webnoviny.sk) – Občianske združenie IPčko v priebehu posledných dvoch mesiacoch na svojich linkách pomoci zaznamenalo 150-percentný nárast kontaktov od ľudí, ktorí potrebujú okamžitú psychologickú pomoc a podporu.

Je medzi nimi aj čoraz viac zdravotníkov, ktorí čoraz horšie zvládajú pandemickú situáciu. IPčko vzhľadom na svoje kapacity zvládne vypočuť len jedného zo šiestich volajúcich. V tlačovej správe na to upozornil Marek Madro, riaditeľ internetovej poradne pre mladých.

Chýbajú kapacity

Problémom občianskeho združenia je jeho kapacita a finančné prostriedky. „Veľmi nás mrzí, že nie všetkým, ktorí sa s našimi odborníkmi chcú spojiť, dokážeme byť nápomocní v momente, keď nás potrebujú. Pracujeme na tom, aby sme boli pre ľudí dostupnejší a aby sme pokryli špecifické potreby ľudí v kríze,“ tvrdí Madro.

Pripomína, že od začiatku pandémie psychologické poradne IPčka zaznamenali 110-tisíc kontaktov, čo je šesťnásobne viac ako v období pred ňou. Až 74 percent všetkých komunikácií pritom bolo s mladými ľuďmi do 30 rokov.

Finančná podpora

Madro pripomína, že internetová poradňa potrebuje podporu vo forme finančných darov, ktoré pomôžu zvýšiť kapacity internetovej poradne IPčko.sk a Krízovej linky pomoci, ktorá poskytuje psychologickú pomoc a podporu pre tých, ktorí sa ocitli v krízových situáciách v súvislosti s ochorením COVID-19.

Vypočutie jedného anonymného kontaktu IPčko vyčíslilo na 20 eur. Priemerná suma sprevádzania jedného človeka k momentu stabilizácie a upokojenia je zhruba 150 eur. Ľudia, ktorí sa rozhodnú IPčku prispieť, tak darujú psychologickú pomoc tým, ktorí ju práve akútne potrebujú,“ uzavrel Madro. Spresnil, že podporiť poradňu je možné prostredníctvom jej internetovej stránky.

Viac k témam: Koronavírus, Pandemické opatrenia, Psychológia, Zdravotníci
Zdroj: Webnoviny.sk – Psychologickú pomoc IPčka vyhľadáva čoraz viac zdravotníkov, združenie žiada o pomoc © SITA Všetky práva vyhradené.