SlovenskoSprávy

Kolíková: Podmieňovať čerpanie eurofondov dodržiavaním zásad právneho štátu je správne

16.12.2021 (Webnoviny.sk) – Podmieňovanie čerpania európskych fondov členskými štátmi dodržiavaním zásad právneho štátu je podľa ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (nom. SaS) správny prístup.

Uviedla to vo štvrtok v rámci diskusie na tému „Je európsky právny poriadok v ohrození?“ organizovanej v rámci Konferencie o budúcnosti Európy. „Peniaze bolia, takže ja si myslím, že to nariadenie o kondicionalite je dobrá cesta,“ povedala Kolíková.

Podľa ministerky existujú v rámci Európskej únie pravidlá, ktoré musia byť rešpektované. „A keď sa javí, že nie sú, tak kus toho koláča teraz nedávame, lebo nie je isté, či sa uberáme spoločným smerom,“ skonštatovala Kolíková. Súčasne však podľa nej platí, že veľmi dôležitý je aj vzájomný dialóg. „Určite nie je dobré, aby sme sa teraz zatvorili úprimnej diskusii, prečo sa niekto má potrebu viac vyhraniť,“ uviedla.

Ministerka zároveň zdôraznila, že nie je dobrou cestou, keď Maďarsko a Poľsko argumentujú, že u nich má právny štát pod vplyvom histórie a ďalších faktorov inú definíciu. „Toto určite nie je dobrá úvaha,“ skonštatovala Kolíková s tým,že princípy právneho štátu sú len jedny. „To, prečo sme sa dali dokopy, je, že sme uverili, že nás niečo spoločné spája,“ dodala ministerka.

Viac k témam: Minister spravodlivosti SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Kolíková: Podmieňovať čerpanie eurofondov dodržiavaním zásad právneho štátu je správne © SITA Všetky práva vyhradené.