SlovenskoSprávy

Hygienici uvoľnili kapacitné obmedzenia pre hromadné podujatia a prevádzky, mení sa aj režim na hraniciach

22.12.2021 (Webnoviny.sk) – Kapacitné obmedzenia v prevádzkach a na hromadných podujatiach sa uvoľňujú z 25 metrov štvorcových na osobu na 15 metrov štvorcových na osobu.

Ako informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) Daša Račková, zmena vyplynula z návrhu Ministerstva zdravotníctva SR, ktoré reagovalo na aplikačnú prax.

Prehodnotili zoznam rizikových krajín

V prevádzkach a na podujatiach je totiž podľa rezortu potrebné držať si odstup od iných ľudí v dvojmetrovej vzdialenosti, čo vychádza na plochu 16 metrov štvorcových na osobu. Zmena je podľa ÚVZ SR účinná od štvrtka 23. decembra.

Zmeny sa od štvrtka týkajú aj režimu na hraniciach. „V zozname rizikových krajín, ktorý bol stanovený pre variant omikron, po novom nebudú Seychely, Izrael a Hong Kong. Zoznam sa pripravoval v krátkom čase s vtedy dostupnými informáciami, na základe nových údajov sa zoznam prehodnotil,“ ozrejmila Račková.

Po novom podľa nej platí, že domáca izolácia bez ohľadu na očkovanie sa nariaďuje po príchode na Slovensko z Juhoafrickej republiky, Botswany, Namíbie, Lesotha, Eswaniti, Mozambiku a Zimbabwe.

„Karanténa sa v prípade bezpríznakového priebehu končí bez absolvovania testu dovŕšením 14. dňa po vstupe na územie Slovenska a v prípade testovania po obdržaní dvoch negatívnych výsledkov RT-PCR testu, pričom prvý test je možné absolvovať najskôr na prvý deň po príchode a druhý na ôsmy deň po príchode,“ vysvetlila Račková.

Mení sa definícia osoby v režime OP

Doplnila, že deti do 12 rokov a dvoch mesiacov veku sa nemusia testovať, ich karanténa končí zároveň s ostatnými osobami v spoločnej domácnosti.

Zároveň sa podľa ÚVZ mení definícia osoby v režime OP. „Medzi osoby v režime OP zaraďujeme po novom aj osobu, ktorá má kontraindikáciu očkovania proti COVID-19 v zmysle odborného usmernenia Ministerstva zdravotníctva SR, a ktorá je zároveň schopná preukázať sa certifikátom o výnimke z očkovania podľa odborného usmernenia MZ SR, prípadne negatívnym výsledkom RT- PCR alebo LAMP testu nie starším ako 72 hodín od odberu alebo negatívneho výsledku Ag testu nie starším ako 48 hodín od odberu,“ dodala hovorkyňa.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Hygienici uvoľnili kapacitné obmedzenia pre hromadné podujatia a prevádzky, mení sa aj režim na hraniciach © SITA Všetky práva vyhradené.