Ekonomika

Niektoré firmy sa budú môcť opäť zapísať do obchodného registra, Čaputová podpísala novelu Obchodného zákonníka

22.12.2021 (Webnoviny.sk) – Spoločnosti, ktoré si nesplnili povinnosť premeny menovitej hodnoty vkladov a zakladneho imania zo slovenskej meny na euro, a následne boli vymazané z obchodného registra, budú môcť byť opäť zapísané a ďalej fungovať.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová totiž svojím podpisom odobrila novelu Obchodného zákonníka.

Jedinou možnosťou bola likvidácia

Dotknutým spoločnostiam podľa ministerstva spravodlivosti zostáva po ich výmaze z obchodného registra v zásade len zákonná možnosť vyvolať konanie o dodatočnej likvidácii a v rámci nej ukončiť svoju činnosť.

To sa však dotkne nielen spoločníkov firiem ale aj ich zamestnancov a obchodných partnerov.

„V súčasnej ekonomickej situácii, ktorá je mimoriadne poznačená šírením pandémie a právnou neistotou, je však namieste bojovať za každé pracovné miesto a každú osobu, ktorá vykonáva podnikateľskú činnosť,“ zdôvodňuje zmeny rezort.

Zároveň dodáva, že štatutárne orgány podľa neho „snáď len nepozornosťou opomenuli“ povinnosť, ktorá voči Obchodnému registru existovala od roku 2009, pričom sa k nej v roku 2019 pridali aj právne následky spočívajúce v hrozbe výmazu z obchodného registra.

S dotknutými firmami komunikujú

Počet spoločností, ktorých sa uvedený problém týka nie je podľa rezortu zrejme vysoký a intenzívne s nimi komunikuje.

Pre vymazané subjekty bude okrem dodatočnej likvidácie existovať aj iná možnosť. Tou je obnovenie zápisu v obchodom registri, ktoré umožní pokračovanie ich činnosti.

„Táto možnosť sa navrhuje zasadiť do rámca civilného mimosporového procesu a v rámci neho sa navrhuje podradiť pod konania o niektorých veciach právnickych osôb. Výsledkom konania môže byť rozhodnutie súdu o obnovení zápisu,“ vysvetľuje ministerstvo.

Týkať sa to bude iba tých firiem, ktoré boli vymazané pre nesplnenie povinnosti premeny menovitej hody, a to bol aj jediným dôvod ich výmazu.

Viac k témam: Obchodný register, Obchodný zákonník
Zdroj: Webnoviny.sk – Niektoré firmy sa budú môcť opäť zapísať do obchodného registra, Čaputová podpísala novelu Obchodného zákonníka © SITA Všetky práva vyhradené.