SprávySvet

Zavedie Anglicko prísnejšie opatrenia proti koronavírusu? Rozhodnúť má premiér Johnson

27.12.2021 (Webnoviny.sk) – Britský premiér Boris Johnson sa v pondelok oboznámi s aktuálnou pandemickou situáciou a rozhodne, či Anglicko sprísni opatrenia, v čase, keď sa v krajine rýchlo šíri nový variant koronavírusu omikron.

Viac o téme: Koronavírus

Premiér sa doteraz novým obmedzeniam bránil, Škótsko a Severné Írsko sa však s účinnosťou od druhého sviatku vianočného vrátili k niektorým reštrikciám, informuje spravodajský portál BBC. Bary a reštaurácie v oboch krajinách môžu obsluhovať iba ľudí sediacich pri stole. Nočné kluby sú zatvorené, v telocvičniach, kinách, divadlách a na verejných podujatiach opäť platia pravidlá sociálneho odstupu.

Britský premiér zatiaľ nezvolal zasadnutie vládneho kabinetu ani parlamentu. Zákonodarcovia dostali prísľub, že pokiaľ padne rozhodnutie o nových opatreniach, bude sa o nich hlasovať. Johnson tento mesiac zažil najväčšiu vnútrostranícku vzburu od nástupu k moci, keď v parlamente zavedenie takzvaných COVID pasov odmietla veľká čas poslancov jeho Konzervatívnej strany.

Nový variant koronavírusu omikron sa šíri rýchlejšie ako jeho predchodca delta, podľa prvotných zistení si však vyžaduje výrazne menej hospitalizácií. Počas siedmich dní pred Vianocami počet infikovaných osôb v Spojenom kráľovstve vzrástol o viac ako 48 percent. V piatok, pre ktorý sú dostupné najaktuálnejšie údaje, pribudlo rekordných 122 186 nových prípadov nákazy. Hranicu 100-tisíc denné prírastky prekonali iba dva dni predtým.

Viac k témam: COVID-19, omikron
Zdroj: Webnoviny.sk – Zavedie Anglicko prísnejšie opatrenia proti koronavírusu? Rozhodnúť má premiér Johnson © SITA Všetky práva vyhradené.