SlovenskoSprávy

Ministerka Kolíková urobí všetko pre to, aby reforma súdnej mapy prešla parlamentom

12.1.2022 (Webnoviny.sk) – Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS) urobí všetko pre to, aby ňou navrhovaná reforma súdnej mapy prešla parlamentom. Uviedla to v reakcii na to, že v stredu reformu odobrila vláda. Koaliční poslanci však k návrhu adresovali viacero námietok.

„Budem sa snažiť do prvého čítania v parlamente všetky pripomienky, ktoré sú kľúčové pre podporu v parlamente, vyriešiť,“ povedala Kolíková s tým, že už má pripravený zoznam pripomienok, ktoré majú aj jej podporu a rešpektujú ciele súdnej reformy. „Budú sa riešiť pozmeňovacími návrhmi v parlamente,“ vysvetlila.

Pokiaľ ide o kritiku, že reforma zatiaľ neobsahuje systém správnych súdov, podľa Kolíkovej je najskôr potrebné definitívne určiť model prvostupňových a odvolacích súdov. Keďže v stredu schválená reforma čakala na prejednanie vládou dva mesiace, nebolo podľa ministerky možné posúvať sa ďalej.

„Nedala sa táto úloha splniť skôr,“ dodala Kolíková s tým, že napriek tomu je už pre oblasť správnych súdov vypracovaný návrh zákona.

Poslanci koaličnej strany Za ľudí Jana Žitňanská a Juraj Šeliga v stredu pre médiá uviedli, že reforma súdnej mapy neprejde cez Národnú radu SR (NR SR) v takej podobe, v akej ju v stredu schválila vláda. Koalícia podľa nich uzatvorila politickú dohodu, že rokovania k súdnej mape budú pokračovať.

Viac k témam: Reforma súdnictva, Súdna mapa
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerka Kolíková urobí všetko pre to, aby reforma súdnej mapy prešla parlamentom © SITA Všetky práva vyhradené.