SprávySvet

Únia dá na humanitárnu pomoc 1,5 miliardy eur, peniaze chce poslať do Afganistanu aj ďalších krajín

18.1.2022 (Webnoviny.sk) – Európska komisia (EK) schválila predbežný rozpočet humanitárnej pomoci v sume 1,5 miliardy eur, ktorú Európska únia (EÚ) poskytne v tomto roku. Komisia o tom informovala v pondelok na svojej internetovej stránke.

„Humanitárne potreby sú najvyššie v histórii. Je to väčšinou pre konflikty, ale čoraz viac aj pre globálne výzvy, ako je zmena klímy a pandémia ochorenia COVID-19,“ povedal eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič.

Najviac peňazí pôjde do subsaharskej Afriky

V rámci schválenej pomoci je 469 miliónov eur určených pre podporu tých obyvateľov subsaharskej Afriky, ktorých postihla potravinová kríza. Ďalších 351 miliónov eur EÚ poskytne Blízkemu východu a severnej Afrike s cieľom riešiť krízu v Sýrii a pomôcť utečencom v okolitých štátoch a tiež zmierniť kritickú situáciu v Jemene.

Na projekty na Ukrajine, na západnom Balkáne a na Kaukaze a na riešenie vplyvu sýrskej krízy na Turecko Európska únia vyčlenila celkovo 152 miliónov eur.

Peniaze dá aj na pomoc Afganistanu

Zraniteľným skupinám v Ázii a Latinskej Amerike poskytne EÚ 188 miliónov eur. Tieto financie pôjdu napríklad na pomoc Afganistanu, rohinským utečencom v Bangladéši a Mjanmarsku a ľuďom postihnutým krízami vo Venezuele, Kolumbii a na Haiti. Zvyšných 370 miliónov eur chce EÚ použiť na riešenie neočakávaných kríz.

Viac k témam: Chudoba, Humanitárna pomoc, Klimatická kríza, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Únia dá na humanitárnu pomoc 1,5 miliardy eur, peniaze chce poslať do Afganistanu aj ďalších krajín © SITA Všetky práva vyhradené.