Inzercia

5 veľkých chýb v starostlivosti o tlačiareň a ako sa im vyhnúť

Životnosť tlačiarne závisí nielen od výrobcu, ale predovšetkým od našej starostlivosti. Tlačiarne, ktoré sú pravidelne udržiavané a ošetrované nielen lepšie, ale aj dlhšie vykonávajú svoju prácu.

Samozrejme, má zmysel prečítať si pozornejšie návod na použitie, aby ste zistili, čo výrobca odporúča pre starostlivosť o tlačiareň. Existujú však aj ďalšie malé triky a vychytávky, vďaka ktorým bude vaša tlačiareň žiť dlhý a pokojný život.

Tu je päť najčastejších chýb pri starostlivosti o tlačiareň a spôsoby, ako sa im vyhnúť.

Zlé miesto

Nie je dôležité len to, odkiaľ zariadenie alebo nová náplň HP 300 pochádza alebo kto tieto veci vyrobil, ale to, kam sa dostane.

Rovnako ako u mnohých iných elektronických zariadení, aj tu majú na tlačiareň a tonery negatívny vplyv faktory ako vysoká vlhkosť alebo kolísanie teplôt. Treba sa tiež vyhnúť priamemu slnečnému žiareniu na prístroj.

Aby ste preto zachovali výkon vašej tlačiarne, mali by ste jej ihneď po kúpe nájsť vhodné miesto.

Prach

Najmä veľké tlačiarne sú skutočnými lapačmi prachu. O to dôležitejšie je pravidelne odstraňovať prach z vonkajšej a vnútornej strany tlačiarne, aby mohla správne fungovať a tlačiť bez šmúh.

Znečistené tlačové hlavy

Prach je zlý, no určite to nie je jediná príčina nízkej kvality tlače. Tiež by sa malo vykonávať pravidelné čistenie tlačových hláv. Najneskôr vtedy, keď výsledok tlače už nie je dokonalý: farebné škvrny, pruhy, rozmazaný text atď.

To sa dá urobiť buď prostredníctvom samotného tlačového zariadenia alebo pomocou samostatného softvéru. Čistenie tlačovej hlavy vyčistí kazety, odstráni prebytočný atrament a upchaté trysky tlačiarne. Okrem toho sa uistite, že tlačiareň používate pravidelne: tlač raz týždenne pomôže zabrániť vysychaniu atramentu.

Šetrenie na spotrebnom materiáli

Takmer najdôležitejším bodom na zabezpečenie čistej a bezchybnej tlače je spotrebný materiál. Či už je to papier alebo toner – kvalita produktu je rozhodujúca. Investujte preto vždy do kvalitnejších tonerov do tlačiarne a papiera.

Dlhodobo zapnutá a nepoužívaná tlačiareň

Ak je vaša tlačiareň pripojená k viacnásobnej zásuvke, najskôr vypnite samotnú tlačiareň a nestláčajte vypínač na zásuvke. V opačnom prípade zostane zariadenie stále zapnuté, tlačové hlavy jednoducho stoja a nepohybujú sa, výsledkom čoho je ich vysychanie.

Ak to všetko zmeníte, môžete využívať tlačiareň v práci alebo doma oveľa dlhšie.

Zdroj obrázka: Zhuravlev Andrey/Shutterstock.com