SlovenskoSprávy

V tomto roku sa v Košiciach začne stavať Národné tréningové centrum za takmer 18 miliónov eur

24.1.2022 (Webnoviny.sk) – V Košiciach by sa už v tomto roku mohlo začať s výstavbou Národného tréningového centra Košice (NTC), športoviska národného významu zameraného najmä na tenis a bedminton. Bude stáť na mieste bývalého futbalového ihriska medzi Popradskou a Brnenskou ulicou.

Využívať by ho mala talentovaná mládež z východného Slovenska a slúžilo by zároveň ako športové centrum pre obyvateľov Košíc a blízkeho okolia. Informoval o tom Magistrát mesta Košice.

Výstavba by mala trvať 18 mesiacov

V závere uplynulého roka bola v Úradnom vestníku EÚ zverejnená výzva na výstavbu objektu Národného tréningového centra Košice (NTC) s predpokladanou hodnotou zákazky 17,9 milióna eur. Investorom je akciová spoločnosť NTC Košice, a.s., ktorej 51-percentným akcionárom je Slovenský tenisový zväz (STZ) a mesto Košice v nej má 49-percentný akciový podiel.

Stavebné spoločnosti sa do verejného obstarávania môžu prihlásiť do 4. februára v prípade, ak zložia zábezpeku vo výške 300-tisíc eur. Lehota výstavby je stanovená na 18 mesiacov od podpisu zmluvy.

Proti pôvodnému plánu sa postavili občania

Pôvodne sa predpokladalo, že v Košiciach vznikne Národné tenisové centrum medzinárodného významu. To podľa podpísaného Memoranda z roku 2015 medzi vtedajším vedením mesta a Slovenským tenisovým zväzom malo hostiť veľké tenisové turnaje, tímové súťaže reprezentačných tímov alebo rôzne ďalšie športové alebo kultúrne podujatia.

Voči pôvodnému projektu sa spustila petícia, ktorú podpísalo 1 600 ľudí. Obyvatelia okolitých ulíc sa báli najmä zhoršenia sa dopravnej situácie, nedostatku parkovacích miest, zvýšenia hlučnosti a prašnosti. Upravený projekt výstavby NTC a jeho premena z Národného tenisového centra na Národné tréningové centrum zobrala do úvahy aj požiadavky mesta a mestskej časti Západ.

Takisto bolo do nej zapracovaných aj viacero podnetov obyvateľov blízkych domov a bytoviek, ktorý ho mali možnosť pripomienkovať.

Problematický podiel zelene, ktorý nedosahoval stanovených 30 percent, pôvodná výška hlavnej budovy NTC 28 metrov a počet parkovacích miest už dnes spĺňajú požiadavky mesta.

Rokovania medzi súčasným vedením mesta a zástupcami STZ priniesli ešte minulý rok aj dohodu o zmene na Národné tréningové centrum, úprave celého projektu a výraznom znížení nákladov z pôvodne plánovaných 30 miliónov eur.

Úplne sa z neho vypustila centrálna multifunkčná hala pre 5 000 divákov. Výška samotnej stavby NTC už bude dosahovať len 12 metrov nad povrchom. Zastavaná plocha budov sa z pôvodných takmer 11-tisíc metrov štvorcových znížila na necelých 6 700 metrov štvorcových.

Aj naďalej platí, že 9 miliónov eur z celkových nákladov na financovanie výstavby NTC zaplatí vláda prostredníctvom Ministerstva financií SR. Zvyšok sumy rovnakým podielom zaplatí mesto Košice a STZ.

Viac k témam: NTC Košice, Projekt, Výstavba
Zdroj: Webnoviny.sk – V tomto roku sa v Košiciach začne stavať Národné tréningové centrum za takmer 18 miliónov eur © SITA Všetky práva vyhradené.