Inzercia

Viete, aké významné úlohy zohrávajú polyméry v našom živote?

Výroba polymérov v priemyselnom meradle sa začala začiatkom 20. storočia. Takmer súčasne sa v priemysle začali vyrábať umelé polyméry spracovaním celulózy a syntetické polyméry spracovaním nízkomolekulových surovín. Jedným z prvých polymérov vytvorených človekom na báze prírodných materiálov bol kaučuk, vyrobený vulkanizáciou kaučuku, a celuloid, ktorý je na báze celulózy.

Kde všade tieto a iné polyméry a ich časti využijete?

Vysoká odolnosť a pevnosť zaručujú úspech všestranného využitia

Výhody polymérnych materiálov sú dostatočne vysoká pevnosť a odolnosť proti opotrebovaniu, dobré klzné vlastnosti a chemická odolnosť. Pre tieto svoje cenné vlastnosti sa polyméry používajú v strojárstve, textilnom priemysle, poľnohospodárstve a medicíne, automobilovom a lodiarskom priemysle, ale aj  výrobe odolných tesnení, ktoré využívame na každom kroku.

Kde všade ich nájdete?

Použitie polymérnych materiálov v domácnosti bolo od začiatku jednou z prvých výziev polymérneho priemyslu. Polyetylénové vedrá, umývadlá sú oveľa ľahšie ako kovové – to je požadovaná úľava od práce. V stravovacích zariadeniach sa stretávame s nerozbitným ľahkým plastovým riadom.

Polymérne materiály sa čoraz viac využívajú aj pri výrobe nábytku. Umývateľná penová tapeta poskytuje pohodlie a slávnostnú atmosféru v miestnosti. Moderné spoľahlivé podlahové krytiny vyrobené z polymérnych materiálov tiež uľahčujú čistenie priestorov.

Dnes už nikoho neprekvapia vodovodné armatúry z polystyrénu, polyvinylchloridu, polyetylénu či aminoplastov. Telefónny prístroj vyrobený z polymérových materiálov sa stal známym.

Približne 25 % plastov vyrobených v rôznych formách sa používa v stavebníctve. Nezničiteľné priehľadné prvky, zvyčajne vyrobené zo sklolaminátu, nahrádzajú tradičné konštrukcie zosilneného bezpečnostného skla. Kvalitné presné tesnenia zasa zaručujú dokonalú pevnosť spojov a tak bezproblémový chod celej spoločnosti.

Všade, kam sa len pozrieme, zohrávajú polyméry dôležitú úlohu. Pri výbere myslite na ich kvalitu spracovania, pri ktorej sa dnes myslí aj na životné prostredie!

Zdroj obrázka: Red_Shadow/Shutterstock.com