SlovenskoSprávy

Šéfovia poslaneckých klubov boli na Bezpečnostnej rade SR podľa Krúpu z dôvodu informovanosti

27.1.2022 (Webnoviny.sk) – Na rokovaní Bezpečnostnej rady SR o situácii na rusko-ukrajinských hraniciach sa v stredu 26. januára zúčastnili aj šéfovia koaličných poslaneckých klubov a predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa (OĽaNO).

Ten agentúre SITA povedal, že na rokovaní boli prítomní preto, „aby sme boli informovaní“. Politológ Jozef Lenč to označil za zvláštne. Nebýva podľa neho zvykom, aby na Bezpečnostnú radu SR chodili aj zástupcovia poslaneckých klubov.

Zo zákona má poslanec výnimku

„Situácia je taká vážna, že môže mať dopad v prípade eskalácie konfliktu na celú spoločnosť. Ekonomické škody, migračné vlny a podobne. Je prirodzené, aby boli prizvaní aj šéfovia klubov a informovaní o situácii,“ povedal Krúpa. Zvyčajne sa zástupcovia poslaneckých klubov na rokovaní Bezpečnostnej rady SR nezúčastňujú. Krúpa uviedol, že má bezpečnostnú previerku na prísne tajné. Nemusia ju mať však šéfovia klubov. Krúpa doplnil, že „zo zákona má poslanec výnimku“.

Podpredseda parlamentu Juraj Blanár (Smer-SD) kritizoval koalíciu, že na zasadnutie Bezpečnostnej rady SR nebol pozvaný predseda zahraničného výboru parlamentu Marián Kéry (Smer-SD). Podľa Blanára pozvánku na radu nedostal ani zástupca poslaneckého klubu Smeru-SD.

Rokovali dva dni

Podľa politológa Lenča situácia môže byť tak vážna, že bola potreba mať na rade aj zástupcov poslaneckých klubov, aby informovali ostatných poslancov a „informovanosť bola rýchlejšia od ľudí z parlamentu ako od ľudí z vlády“.

Bezpečnostná rada SR rokovala v utorok 25. januára a následne v stredu 26. januára. Minister zahraničných vecí Ivan Korčok (nom. SaS) po zasadnutí rady povedal, že politické vedenie štátu dostalo podrobný vojenský a spravodajský brífing o dianí na Ukrajine.

Zdroj: Webnoviny.sk – Šéfovia poslaneckých klubov boli na Bezpečnostnej rade SR podľa Krúpu z dôvodu informovanosti © SITA Všetky práva vyhradené.