Ekonomika

Firmy už môžu žiadať o preplatenie nákladov za povinné testovanie zamestnancov, za jeden test dostanú štyri alebo päť eur

2.2.2022 (Webnoviny.sk) – Firmy už môžu požiadať o preplatenie nákladov na povinné testovanie zamestnancov. Ako informuje Ministerstvo hospodárstva SR, žiadosti môžu podávať elektronicky cez portál verejnej správy.

Desiatky tisíc žiadostí

Rezort v záujme zníženia administratívnej záťaže a čo najplynulejšieho vybavovania žiadostí odporúča spoločnostiam podať jednu spoločnú žiadosť za mesiace december a január.

„Ministerstvo hospodárstva očakáva desiatky tisíc žiadostí, čo bude náročné na spracovanie. Podnikateľov preto prosí o trpezlivosť a súčinnosť, nie je nutné podať žiadosť hneď v prvých hodinách a dňoch po spustení systému,“ uvádza rezort.

Dostatok času na podanie žiadosti

Firmy ubezpečuje, že bude dostatok času na podanie žiadosti o preplatenie nákladov. Zároveň upozorňuje, že nebude zasielať informáciu o schválení žiadosti, ale iba upozornenie o neschválení, aby mali žiadatelia možnosť podať novú opravenú žiadosť.

Za december sa bude preplácať za jeden test päť eur, za január je suma kompenzácie stanovená na štyri eurá. Ďalšie euro štát preplatí za náklady spojené s testovaním každého zamestnanca.

Ministerstvo hospodárstva odhaduje náklady na preplatenie povinného testovania zamestnancov spolu za mesiace december a január na približne 60 miliónov eur. O túto sumu rezort už požiadal aj ministerstvo financií.

Viac k témam: Antigénové testy, COVID-19, Kompenzácie, Koronavírus, testovanie zamestnancov
Zdroj: Webnoviny.sk – Firmy už môžu žiadať o preplatenie nákladov za povinné testovanie zamestnancov, za jeden test dostanú štyri alebo päť eur © SITA Všetky práva vyhradené.