SlovenskoSprávy

Nočnú oblohu vo februári zdobí kométa 19P/Borrelly, dá sa pozorovať aj s malým ďalekohľadom

11.2.2022 (Webnoviny.sk) – Februárovú nočnú oblohu zdobí kométa 19P/Borrelly, ktorú možno pozorovať po západe Slnka až takmer do polnoci aj pomocou malých ďalekohľadov. Ako informovala hovorkyňa Katarína Gáliková Slovenskej akadémie vied (SAV) v tlačovej správe, kométu možno nájsť v súhvezdí Barana, vysoko nad juhozápadným obzorom. Najbližším bodom popri Slnku prešla 1. februára 2022.

Pri jasnosti 8. magnitúdy bude začiatkom noci v priaznivej polohe viac ako 50 stupňov nad obzorom. V marci so vzďaľovaním sa od Slnka jej jasnosť máličko poklesne, čo bude kompenzované výškou nad obzorom až takmer 70 stupňov,“ vysvetlil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV. Krátkoperiodická kométa 19P/Borrelly patrí do Jupiterovej rodiny komét. Objavil ju francúzsky astronóm Alphonse L. N. Borrelly 28. decembra 1904. Jej obežná doba je 6,83 roka a odhadované rozmery jadra sú 8x4x4 kilometra.

Viac k témam: Kométa, Kométa 19P/Borrelly
Zdroj: Webnoviny.sk – Nočnú oblohu vo februári zdobí kométa 19P/Borrelly, dá sa pozorovať aj s malým ďalekohľadom © SITA Všetky práva vyhradené.