SprávySvet

Putin zisťoval, či má zmysel pokračovať v rokovaniach s USA. Od Lavrova dostal jednoznačnú odpoveď

14.2.2022 (Webnoviny.sk) – Moskva by mala pokračovať v dialógu s USA a ich spojencami, aj keď odmietli hlavné bezpečnostné požiadavky Ruska. Vyhlásil to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Rusko chce od Západu záruky, že NATO neprijme za svojho člena Ukrajinu ani iné postsovietske štáty. Od aliancie tiež požaduje, aby zastavila rozmiestňovanie zbraní na Ukrajine a z východnej Európy stiahla svoje sily.

Lavrov na úvod stretnutia s prezidentom Vladimirom Putinom poznamenal, že USA a ich spojenci síce tieto požiadavky kategoricky odmietli, Washington však v záujme budovania dôvery ponúkol vedenie dialógu o limitoch pre rozmiestnenie rakiet v Európe, obmedzení vojenských cvičení a ďalších opatreniach.

Na Putinovu otázku, či má zmysel pokračovať v rokovaniach, Lavrov odpovedal, že možnosti rozhovorov „zďaleka nie sú vyčerpané“. Ako dodal, rokovania nemôžu trvať donekonečna, v tejto fáze sa však prihovára za ich pokračovanie a rozšírenie.

Viac k témam: Rokovania, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Putin zisťoval, či má zmysel pokračovať v rokovaniach s USA. Od Lavrova dostal jednoznačnú odpoveď © SITA Všetky práva vyhradené.