SlovenskoSprávy

Rusko nesmie rozhodovať o teritoriálnej integrite Ukrajiny, vyhlásila prezidentka Čaputová

16.2.2022 (Webnoviny.sk) – Ruský parlament nemá rozhodovať o teritoriálnej integrite Ukrajiny vrátane Donbasu. Prezidentka Zuzana Čaputová to vyhlásila vo svojom príspevku na mikroblogovacej sieti.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Je len na Ukrajine, aby o Donbase rozhodovala a je na nás, aby sme ju podporili,“ vyhlásila hlava štátu. Pripomenula, že Ruská federácia nemôže na jednej strane hovoriť o mieri a na druhej strane konať kroky, ktoré ho podkopávajú.

Dolná komora ruského parlamentu v utorok 15. februára prijala uznesenie s výzvou prezidentovi Vladimirovi Putinovi o uznanie nezávislosti samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky, ktoré sa nachádzajú vo východnej časti ukrajinského územia.

Dokument do Štátnej dumy predložila Komunistická strana Ruskej federácie. Hlasovalo zaň 351 poslancov, proti bolo 16 a jeden zákonodarca sa zdržal. Donecká i Luhanská ľudová republika vyhlásili nezávislosť v roku 2014, krátko po tom, ako Moskva anektovala ukrajinský polostrov Krym.

Viac k témam: Krym, LĽR Luhanská ľudová republika, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusko nesmie rozhodovať o teritoriálnej integrite Ukrajiny, vyhlásila prezidentka Čaputová © SITA Všetky práva vyhradené.