SprávySvet

EÚ sa zhoduje s Britániou a USA na masívnych sankciách voči Rusku v prípade invázie na Ukrajinu

17.2.2022 (Webnoviny.sk) – Lídri Európskej únie (EÚ) sa vo štvrtok na krátko stretli, aby prediskutovali diplomatické riešenie napätej bezpečnostnej situácie okolo Ukrajiny a potvrdili spoločné odhodlanie uvaliť masívne sankcie, ak Rusko napadne svojho západného suseda.

Krátke stretnutie, ktoré predchádzalo dvojdňovému samitu EÚ-Afrika, však neposkytlo väčšie podrobnosti o tom, aké sankcie by v takom prípade padli a ako by tieto opatrenia zasiahli ekonomiky členských štátov. Uvalenie sankcií musia členské štáty schváliť jednohlasne.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell sa vyjadril, že v prípade ruskej agresie proti Ukrajine, by okamžite zvolal ministrov zahraničných vecí EÚ na špeciálnu radu, aby navrhli balík sankcií. „A som si istý, že aj keď je potrebná jednohlasná zhoda, rada ich schváli,“ dodal.

EÚ sa pridala k Veľkej Británii a Spojeným štátom, ktoré trvajú na tom, že v prípade invázie na Ukrajinu uvalia na Rusko masívne sankcie.

Viac k témam: Bezpečnostná kríza, rusko-ukrajinský konflikt, samit, Sankcie proti Rusku
Zdroj: Webnoviny.sk – EÚ sa zhoduje s Britániou a USA na masívnych sankciách voči Rusku v prípade invázie na Ukrajinu © SITA Všetky práva vyhradené.