Ekonomika

Česi zjednodušili pravidlá pre príchod turistov, v službách už nie je potrebný covid preukaz

18.2.2022 (Webnoviny.sk) – Česko zjednodušilo podmienky pre vstup turistov z EÚ do krajiny. Naši západní susedia zrušili obmedzenia pre služby. V reštauráciách ani hoteloch sa už netreba preukazovať covid preukazom. Informoval o tom CzechTourism.

Príjazdový formulár s výnimkami

Všetci, ktorí cestujú z krajín Európskej únie do Českej republiky, musia vyplniť príjazdový formulár. Pred začiatkom cesty sa musia byť schopní preukázať buď certifikátom o dokončenom očkovaní alebo o očkovaní posilňujúcou dávkou, alebo certifikátom o prekonaní choroby covid-19, alebo výsledkom antigénneho či PCR testu. Od odberu antigénneho testu nesmie uplynúť viac ako 24 hodín, od odberu PCR testu nesmie uplynúť viac ako 72 hodín.

Viac o téme: Koronavírus

Občania Českej republiky, občania Európskej únie, rodinní príslušníci občanov Českej republiky alebo Európskej únie s povolením na pobyt na území Európskej únie, cudzinci s povolením na dlhodobý alebo trvalý pobyt na území Európskej únie v prípade príchodu individuálnou dopravou nemusia vyplniť príjazdový formulár. Povinnosť sa tiež nevzťahuje na osoby mladšie ako 12 rokov.

Povinnosť nosiť respirátor

Osoby cestujúce pozemnou cestou priamo zo/do susedného štátu, pričom táto cesta nepresiahne 24 hodín, majú výnimku zo všetkých hygienických pravidiel.

Zároveň sa už ľudia nemusia pri využívaní služieb a pri vstupe na hromadné podujatia v Česku povinne preukazovať certifikátom o očkovaní alebo o prekonanom COVID-19. Bez obmedzení je teda ubytovanie v hoteloch, vstup do reštaurácií, na kultúrne, športové a ďalšie podujatia.

Aj naďalej zostáva však povinnosť nosiť respirátory vo vnútorných priestoroch a tiež obmedzenia čo sa týka počtu účastníkov na hromadných podujatiach. Od 19. februára 2022 bude môcť hromadné podujatia navštíviť maximálne 500 neusadených a 1000 sediacich osôb. V prípade usadených divákov bude možné z počtu miest nad 1000 využiť aj najviac 50 % z maximálnej kapacity sály.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Česi zjednodušili pravidlá pre príchod turistov, v službách už nie je potrebný covid preukaz © SITA Všetky práva vyhradené.