Ekonomika

Na návrhu zákona Sulíkovho ministerstva o ochrane spotrebiteľa si takmer všetci zgustli, čelí veľkej kritike

18.2.2022 (Webnoviny.sk) – Návrh nového zákona o ochrane spotrebiteľa vypracovaný Ministerstvom hospodárstva SR čelí veľkej kritike. K novej legislatíve, ktorá by mala nahradiť aktuálne platné zákony v tejto oblasti, totiž v rámci medzirezortného pripomienkového konania prišlo takmer 800 pripomienok, z toho 281 zásadných.

Nový zákon by mal zjednotiť a modernizovať súčasnú spotrebiteľskú legislatívu a zosúladiť ju s právnymi predpismi Európskej únie. Účinnosť sa navrhuje od 28. mája tohto roka.

Návrh kritizujú aj zamestnávatelia

Zásadné pripomienky pritom majú aj organizácie zastupujúce samotných spotrebiteľov, ako napríklad Únia spotrebiteľov SR či Pomoc spotrebiteľom. Zmeny v aktuálnom návrhu žiadajú obchodníci, prostredníctvom Zväzu obchodu SR a Slovenskej aliancie moderného obchodu či výrobcovia združení v Slovenskom združení pre značkové výrobky.

Kritike návrh podrobili i zamestnávatelia, ďalej asociácie zastupujúce banky, poisťovne, leasingové či inkasné spoločnosti, ale aj Slovenská obchodná inšpekcia či Generálna prokuratúra SR.

Najvýraznejšie zmeny

Rezort hospodárstva predložil nový zákon o ochrane spotrebiteľa ešte koncom januára. Ako poukázal, v súčasnosti sú inštitúty ochrany spotrebiteľa roztrieštené vo viacerých právnych predpisoch, čo sťažuje orientáciu v nich, ako aj ich následnú aplikáciu.

Najvýraznejšími zmenami sú zjednotenie termínov v súlade s legislatívou únie, aktualizácia informačných požiadaviek pri zmluvách uzatváraných na diaľku alebo mimo priestorov obchodníka a nová úprava informačných povinností prevádzkovateľov online trhov.

Viac k témam: zákon o ochrane spotrebiteľa
Zdroj: Webnoviny.sk – Na návrhu zákona Sulíkovho ministerstva o ochrane spotrebiteľa si takmer všetci zgustli, čelí veľkej kritike © SITA Všetky práva vyhradené.