SprávySvet

Napätie v Bosne vážne znepokojuje šéfa európskej diplomacie Borrella

20.2.2022 (Webnoviny.sk) – Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v nedeľu povedal, že ho vážne znepokojuje napätie v Bosne a vyzval jej lídrov, aby nespôsobili rozpad tejto balkánskej krajiny.

Situácia v Bosne je vážnejšia ako kedykoľvek inokedy. Nikdy nebola jednoduchá, ale teraz sú odstredivé tendencie naozaj znepokojujúce,“ povedal Borrell na výročnej bezpečnostnej konferencii v Mníchove.

Minulý mesiac administratíva amerického prezidenta Joea Bidena ohlásila nové sankcie voči lídrovi bosnianskych Srbov Miloradovi Dodikovi, ktorý roky obhajuje odtrhnutie srbskej časti Bosny a jej pripojenie k susednému Srbsku. USA ho obvinili z „rozvratných aktivít“, ktoré môžu destabilizovať región a podkopať mierovú dohodu, ktorú pred 25 rokmi sprostredkovali USA.

Nebudeme akceptovať rozpad a dezintegráciu Bosny a Hercegoviny,“ vyhlásil Borrell. Bosnianski Srbi presadzujú svoj vlastný systém výberu daní, súdnictva a dokonca ozbrojených síl, ktoré sú doteraz riadené centrálne.

Daytonskou mierovou dohodou sa v Bosne zriadili dve entity. Jednu riadia bosnianski Srbi a druhú Bosniaci a Chorváti. Obe entity majú spoločné celoštátne inštitúcie a všetky kroky na celoštátnej úrovni si vyžadujú konsenzus všetkých troch etnických skupín.

Viac k témam: Diplomacia, Napätie, Revolučné ozbrojené sily, Súdnictvo, Systém
Zdroj: Webnoviny.sk – Napätie v Bosne vážne znepokojuje šéfa európskej diplomacie Borrella © SITA Všetky práva vyhradené.