SlovenskoSprávy

Prezidentka Čaputová vyzvala k slušnosti, spoločnosť sa vydala cestou, z ktorej nemusí byť návratu

23.2.2022 (Webnoviny.sk) – Zastrašovanie môže podľa prezidentky SR Zuzany Čaputovej predznamenať snahu o nastolenie nedemokratického režimu. Slušnosť musí byť podľa nej v spoločnosti naďalej normou. Prezidentka to uviedla vo výzve k návratu slušnosti v spoločnosti.

„V spoločnosti cítiť, že sme sa vydali cestou, z ktorej nemusí byť návratu, lebo za ňou sú už len fyzické útoky a hrubosť vo verejnom priestore. Vidíme, že zachádzame priďaleko, keď sa ľudia, ktorí s najlepším vedomím robia svoju profesiu, necítia ani doma bezpečne. Lekári, vedci, policajti, záchranári, politici, poslanci. Snaha zastrašovať alebo trestať názorových oponentov opúšťa územie demokratických pravidiel. Je útokom na súdržnosť spoločnosti a môže predznamenávať snahu o nastolenie nedemokratického či priamo totalitného režimu,“ uviedla Čaputová.

Rôznosť postojov je príležitosťou

Dôležité je preto vnímať rôznosť postojov ako niečo, čo nás nielen rozdeľuje a zaťažuje, ale čo je zároveň príležitosťou.

„Berme ju nie ako dôvod pre nepriateľstvo, ale ako privilégium demokracie. Práve toto sa za posledné dva roky zmenilo a osobnú komunikáciu vytláčajú pokriky v online priestore, umocnené algoritmami sociálnych sietí. Nemyslím tým formálnu hru na dialóg,“ dodala.

Klamstvo a ponižovanie k debate nepatrí

Žiaľ, nie každý sa o debatu podľa prezidentky naozaj uchádza. K demokratickej debate totiž nepatrí ponižovanie oponenta či používanie klamstva ako argumentačnej pomôcky.

„Nádej je rozhodnutím nevzdať sa. Je to dôvera v potenciál, ktorý máme pomôcť naplniť. Nádej je odhodlanie vykročiť naproti silnému vetru s dôverou, že bude lepšie,“ uzavrela prezidentka.

Viac k témam: Prezidentka SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidentka Čaputová vyzvala k slušnosti, spoločnosť sa vydala cestou, z ktorej nemusí byť návratu © SITA Všetky práva vyhradené.