SprávySvet

Sankcie proti Rusku sú nedostatočné, vojaci začali útočiť na civilistov a Putin sa nezastaví pred ničím, varuje Čaputová

25.2.2022 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 25. februára 12:38

Situácia na Ukrajine sa v posledných hodinách zhoršuje, dochádza k útokom aj na civilistov a civilné objekty. Zdôraznila to prezidentka Zuzana Čaputová pred piatkovým odletom na mimoriadny summit lídrov krajín Severoatlantickej aliancie NATO. Prezidentka tiež povedala, že ruský prezident Vladimir Putin je nekompromisný a nezastaví ho nič.

Útoky na deti či nemocnice

Čaputová zároveň pripomenula, že terčom ruského útoku je aj hlavné mesto Ukrajiny Kyjev, ktoré má viac ako tri milióny obyvateľov.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„V médiách čítame o zásahoch proti deťom, nemocniciam a iným civilným objektom,“ zdôraznila hlava štátu s tým, že ide o bezprecedentný útok, aký sme po II. svetovej vojne v Európe nezažili a je potrebné na neho reagovať.

Sankcie sú nedostatočné

Situácia na Ukrajine zároveň podľa prezidentky jasne ukazuje, že doteraz prijaté sankcie proti Rusku nie sú dostatočné. „Musíme pokračovať v dialógu tak, aby sme urobili všetko pre to, aby útoky na civilistov a na suverénnu Ukrajinu prestali,“ dodala Čaputová.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Aktuálna situácia na Ukrajine (fotografie)

Slovenská hlava štátu sa k online rokovaniu pripojí z Varšavy spolu s ďalšími lídrami štátov východného krídla NATO, takzvanej Bukureštskej deviatky (B9), ktorej členmi sú okrem Slovenska aj Česko, Poľsko, Maďarsko, Rumunsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

Viac k témam: Prezident SR, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Sankcie proti Rusku sú nedostatočné, vojaci začali útočiť na civilistov a Putin sa nezastaví pred ničím, varuje Čaputová © SITA Všetky práva vyhradené.