SprávySvet

Ruská invázia zrejme zmení vzťahy Orbána a Putina, Maďarsko prijíma všetkých utečencov z Ukrajiny

26.2.2022 (Webnoviny.sk) – Maďarsko prijíma všetkých utečencov, ktorí sú obyvateľmi Ukrajiny alebo majú v krajine legálny pobyt bez ohľadu na to, či boli povolaní do ukrajinských ozbrojených síl.

Povedal to na tlačovej konferencii v maďarskom pohraničnom meste Beregsurány premiér krajiny Viktor Orbán. „Povoľujeme vstup všetkým,“ uviedol Orbán.

Vstupujú cez päť hraničných priechodov

„Videl som ľudí, ktorí nemajú cestovné doklady, ale poskytujeme im aj cestovné dokumenty. Po riadnom preverení umožňujeme vstup aj tým, ktorí prišli z tretích krajín,“ dodal.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

V posledných dňoch do Maďarska z Ukrajiny utieklo niekoľko tisíc ľudí. Do krajiny vstupujú cez päť hraničných priechodov na 137-kilometrových hraniciach s Ukrajinou. Maďarsko za Orbánovej vlády v posledných rokoch rozhodne odmieta všetky formy imigrácie.

Maďarsko podporuje sankcie Únie

Orbán, ktorý je považovaný za najbližšieho spojenca ruského prezidenta Vladimira Putina v Európskej únii, s Kremľom udržiava úzke ekonomické a diplomatické vzťahy.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Povedal však, že ruská invázia na Ukrajinu pravdepodobne spôsobí zmeny v jeho vzťahoch s Putinom a Maďarsko podporuje všetky sankcie proti Moskve navrhnuté Európskou úniou.

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruská invázia zrejme zmení vzťahy Orbána a Putina, Maďarsko prijíma všetkých utečencov z Ukrajiny © SITA Všetky práva vyhradené.