SprávySvet

Rusi si vraj na Ukrajine poškodzujú vlastné vybavenie, pretože nechcú ísť do boja

2.3.2022 (Webnoviny.sk) – Načasovanie a spôsob ruského útoku na Kyjev sú kritické z pohľadu ďalšieho vývoja vojny na Ukrajine. Tvrdí to vojenský expert Jack Watling.

„Ak Rusi uskutočnia veľký útok na Kyjev a nezlomia odpor, bude to veľmi krvavé a ich jednotky by sa mohli zlomiť,“ povedal podľa spravodajského webu BBC.

Nízka morálka medzi ruskými vojakmi

Podľa Watlinga budú chcieť Rusi „znížiť“ odpor skôr, ako nasadia svoje sily.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Dodáva, že existujú dôkazy o nízkej morálke medzi ruskými vojakmi, a poukazuje na stratené a zmätene predsunuté ruské jednotky a ich počiatočné prekvapenie z toho, že sa dostali pod paľbu Ukrajincov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

„Počuli sme správy o tom, že si poškodzujú vlastné vybavenie, pretože nechcú ísť do boja,“ povedal a dodal, že ruská morálka sa môže zvýšiť, akonáhle sa ruské jednotky spoja, aby bojovali vo väčších formáciách.

Výzva kyjevského starostu Klička

Starosta Kyjeva Vitalij Kličko medzičasom varoval obyvateľov, že ruské sily sa presúvajú do ukrajinskej metropoly a vyzval ľudí, aby zostali vnútri a pripravili sa na obranu mesta.

„Nepriateľ hromadí sily bližšie a bližšie,“ povedal Kličko s tým, že teraz sa bojuje na okraji hlavného mesta. „Pripravujeme sa a budeme brániť Kyjev! Vyzývam všetkých Kyjevčanov, aby nestrácali silu,“ dodal.

Zo severu sa k mestu blíži obrnený ruský konvoj v dĺžke asi 64 kilometrov a analytici sa domnievajú, že jeho cieľom je podporiť pokus o inváziu aj zo západnej strany mesta.

Viac k témam: Kyjev, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Rusi si vraj na Ukrajine poškodzujú vlastné vybavenie, pretože nechcú ísť do boja © SITA Všetky práva vyhradené.