SprávySvet

„Nevzdáme sa a neprehráme,“ vyhlásil Zelenskyj, ukrajinský prezident sa prihovoril britským poslancom

8.3.2022 (Webnoviny.sk) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v utorok podvečer prihovoril členom dolnej komory britského parlamentu, ktorým povedal, že Ukrajinci budú bojovať proti ruskej invázii až do konca. „Nevzdáme sa a neprehráme,“ vyhlásil.

Zelenskyj sa spojil s Londýnom prostredníctvom konferenčného hovoru, pričom poďakoval Británii za podporu v podobe vojenského materiálu a humanitárnej pomoci.

Ukrajina nezačala a nechcela vojnu

Zároveň však vyzval na zvýšenie sankcií voči Rusku, uznanie Ruska za „teroristický štát“ a zabezpečenie bezpečného vzdušného priestoru nad Ukrajinou.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Prítomným tiež opísal deštrukciu z ruských útokov a spomenul aj civilné obete, pričom prízvukoval, že Ukrajina „nezačala a nechcela vojnu“.

Zelenskyj pohol srdciami poslancov

Zelenskyj bol vôbec prvý zahraničný líder, ktorý mohol prehovoriť k poslancom v Dolnej snemovni. Pred jeho prejavom aj po ňom mu prítomní zákonodarcovia tlieskali.

Britský premiér Boris Johnson následne povedal, že ukrajinský prezident „pohol srdciami každého v tejto snemovni“ a sľúbil, že využijú „všetky spôsoby – diplomatické, humanitárne a ekonomické… až dovtedy, kým Vladimir Putin v tomto katastrofálnom konaní neuspeje a Ukrajina nebude opäť slobodná“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – „Nevzdáme sa a neprehráme,“ vyhlásil Zelenskyj, ukrajinský prezident sa prihovoril britským poslancom © SITA Všetky práva vyhradené.