Ekonomika

Británia či Francúzsko už dávno zmrazili majetky ruským oligarchom, Slovensko si ešte len ide preštudovať sankčný zoznam (video)

23.3.2022 (Webnoviny.sk) – Na medzinárodnom sankčnom zozname je nielen v súvislosti s aktuálnou agresiou Ruska na Ukrajine, ale už od anexie Krymu v roku 2014 okolo 900 osôb.

Ako po stredajšom rokovaní vlády vyhlásila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS), štát by mal mať prehľad o tom, či sú tieto sankcie na území Slovenska riadne vykonané. Dohľad nad tým by mal byť práve úlohou koordinačnej skupiny, ktorej vznik v stredu odobrila vláda.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

Majetok ruských oligarchov

„Do budúcna chcem tiež nastaviť ten mechanizmus tak, aby tu bol jeden koordinačný orgán,“ povedala ministerka s tým, že takýto orgán momentálne na Slovensku chýba.

Podľa Kolíkovej je v tejto súvislosti najskôr potrebné zistiť, či sa na Slovensku nachádza majetok sankcionovaných osob. Ak by sa podľa nej našiel, bude „zmrazený“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Implementácia medzinárodných sankcií

Ústredná koordinačná skupina pre vykonávanie medzinárodných sankcií nahradí doterajšiu neformálnu medzirezortnú koordinačnú platformu a dočasne má plniť úlohy chýbajúceho koordinačného orgánu.

Mal by fungovať ako informačný kanál a diskusná platforma pre účely informovania o schválených sankciách. Takisto má zdielať prax pri implementácii sankcií, pripravovať usmernenia na ich vykonávanie alebo preskúmavať možnosti trestnoprávneho postihu za porušenie povinností vyplývajúcich z medzinárodných sankcií.

Zaoberať by sa tiež mohla možnosťou vytvorenie stáleho koordinačného orgánu na vykonávanie sankcií.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie proti Rusku, sankčný zoznam EÚ
Zdroj: Webnoviny.sk – Británia či Francúzsko už dávno zmrazili majetky ruským oligarchom, Slovensko si ešte len ide preštudovať sankčný zoznam (video) © SITA Všetky práva vyhradené.