SprávySvet

Zelenskyj bude s členmi NATO hovoriť aj o zbraniach a v emotívnom videu sa prihovoril svetu

24.3.2022 (Webnoviny.sk) – Ukrajinský prezident Volodymr Zelenskyj vo svojom nočnom príhovore vyzval ľudí na celom svete, aby vo štvrtok, mesiac od začiatku ruskej invázie jeho krajiny, ukázali podporu Ukrajine. Vojna podľa jeho slov „láme srdce každého slobodného človeka na planéte“.

Viac o téme: Rusko-ukrajinský konflikt

„Príďte na svoje námestia, svoje ulice. Nech vás je vidieť a počuť,“ vyzval v angličtine v emotívnom videu, ktoré nakrútili v stredu neskoro večer neďaleko prezidentskej kancelárie v Kyjeve. „Povedzte, že na ľuďoch záleží. Na slobode záleží. Na mieri záleží. Na Ukrajine záleží,“ pokračoval.

Zelenskyj, ktorého video odkazy opakovane zaujali celosvetovú pozornosť, tiež povedal, že bude prostredníctvom videa hovoriť s členmi Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO) a požiada ich o poskytnutie „efektívnej a neobmedzenej“ podpory pre Ukrajinu, vrátane akýchkoľvek zbraní, ktoré krajina potrebuje, aby sa ubránila ruskému útoku.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Ukrajinský prezident tiež vyzval západné krajiny, aby zoči-voči ruským snahám o „vylobovanie svojich záujmov“ zostali jednotné a poznamenal, že Ukrajina nedostala žiadne bojové lietadlá ani moderné systémy protivzdušnej obrany, o ktoré žiadala. Potrebujú pritom podľa neho aj tanky a systémy na obranu proti vojnovým lodiam. „Už je to mesiac, čo sa sami bránime pokusom o naše zničenie, o naše vymazanie z povrchu Zeme,“ skonštatoval.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Zelenskyj bude s členmi NATO hovoriť aj o zbraniach a v emotívnom videu sa prihovoril svetu © SITA Všetky práva vyhradené.