PR a inzercia

Máte na prácu málo energie? 5 tipov pre produktívne osvetlenie na pracovisku

Svetlo robí život jasným, krásnym a predovšetkým produktívnym. Správne osvetlenie na pracovisku je preto rozhodujúce pre efektívnu produktivitu. Najmä v kancelárii môže správne svetlo pôsobiť proti únave spôsobom, ktorý zvyšuje výkon.

Ak vás teda trápi častá únava, nedokončené úlohy a chyby v práci, máme pre vás 5 tipov, ako optimalizovať pracovný priestor v kancelárii pomocou produktívneho osvetlenia.

Inteligentné využitie prirodzeného denného svetla

Denné svetlo nás robí šťastnými, bdelými a predovšetkým produktívnymi. Aby sa aj v kancelárii dalo inteligentne využívať denné svetlo, dôležitá je poloha pracovného stola voči oknu. Blízko a naprieč – to je základné pravidlo pre zarovnanie pracoviska k oknu.

Premena denného svetla na produktivitu funguje najefektívnejšie, keď prirodzené svetlo píšucej ruky dopadá na pracovnú plochu zboku. Potom sa dá vyhnúť tieňom a odrazom na obrazovke. Ak je prirodzené denné svetlo oslňujúce, môžu pomôcť aj nastaviteľné žalúzie, plisé alebo klasické rolety.

Správne osvetlenie

Osvetlenie sa meria v luxoch. Kancelárske pracoviská musia byť podľa smerníc osvetlené minimálne 500 luxmi. Odborníci na osvetlenie však odporúčajú pri stole 1000 luxov. Práca je potom vnímaná ako príjemnejšia a koncentrovanejšia. Platí tiež, že čím jemnejšia je vykonávaná práca pri stole, tým viac luxusu sa vyžaduje. Pre porovnanie: zatiahnutá obloha v zime má cca 1 000 až 3 000 luxov.

Ak sa ale bojíte, že vás vyššia intenzita svetla pripraví o všetky úspory, zvoľte si na tento účel rovnako efektívne LED osvetlenie. Osvedčilo sa už v mnohých prevádzkach.

Biorytmické osvetlenie pracoviska

Toto špeciálne osvetlenie kancelárie podporuje pohodu a zdravie. S biorytmickou pracovnou lampou sa farba a intenzita svetla prispôsobuje prirodzenému biorytmu a sleduje priebeh slnečného žiarenia. Technicky sa to nazýva osvetlenie zamerané na človeka alebo skrátene HCL.

Medzi výrobkami tohto rodu sú však veľké rozdiely. Ak pri práci klesne energia, kvalitná a individuálne nastaviteľná pracovná lampa môže poskytnúť jasne citeľný nárast energie. Rozlúčite sa tak s poludňajším útlmom a neskorou popoludňajšou únavou. Vo večerných hodinách svieti biorytmická pracovná lampa zasa teplým svetlom s množstvom červených komponentov, vďaka čomu sa vyhnete poruchám spánku.

Pasívne osvetlenie miestnosti

Okrem aktívneho osvetlenia pri stole má zmysel osvetľovať kancelársky priestor aj pasívne, pretože základná úroveň jasu v kancelárii podporuje bdelosť. Pasívne osvetlenie miestnosti môže byť generované buď prostredníctvom svetiel na pracovisku, ktoré môžu tiež vyžarovať svetlo do stropu vďaka nepriamej zložke. Alebo môžete vytvoriť základný jas pomocou stropných bodových svietidiel, nástenných alebo podlahových svietidiel v miestnosti. Tie navyše vytvárajú krásnu atmosféru s jemným tieňovaním.

Svetlé farby miestnosti šetria energiu a zvyšujú produktivitu

Aj odraz svetla od stropu, podlahy a stien má zásadný vplyv na svetlosť v kancelárii. Svetlá miestnosť odráža až 85 % svetla. Kým kancelária s tmavou farebnou schémou vyžaruje len 15 % svetla. Kancelária s tmavými stenami, podlahami a stropmi preto potrebuje viac svetla, aby dosiahla rovnakú úroveň osvetlenia ako svetlá miestnosť. Preto sa v kancelárskom dizajne odporúča používať svetlé farby. To šetrí energiu a zvyšuje produktivitu.

Zdroj obrázka: Who is Danny/Shutterstock.com