Ekonomika

Pohľadávky Sociálnej poisťovne vzrástli na takmer miliardu eur, poistné neuhradilo niekoľko zariadení

26.4.2022 (Webnoviny.sk) – Pohľadávky Sociálnej poisťovne za prvé dva mesiace tohto roka vzrástli o 45,8 milióna na 977,5 milióna eur. Takmer 334,2 milióna eur z toho tvorili pohľadávky na poistnom, ktoré poisťovni neuhradili zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti rezortu zdravotníctva a transformované zdravotnícke zariadenia.

Oproti koncu roka 2021 pohľadávky voči zdravotníckym zariadeniam stúpli o 17,8 milióna eur. Vyplýva to zo správy o hospodárení Sociálnej poisťovne za január až február tohto roka.

Navýšenie o viac ako 16 miliónov eur

Pohľadávky Sociálnej poisťovne voči zdravotníckym zariadeniam v pôsobnosti rezortu zdravotníctva ku koncu februára dosiahli 304,8 milióna eur. Od konca minulého roka sa zvýšili o 16,2 milióna eur. Nárast pohľadávok pre neplatenie mesačných odvodov evidovala poisťovňa pri ôsmich zdravotníckych zariadeniach v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva.

Išlo o Univerzitnú nemocnicu v Bratislave, Fakultnú nemocnicu v Trnave, Univerzitnú nemocnicu L. Pasteura v Košiciach, Fakultnú nemocnicu s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, Národný ústav detských chorôb v Bratislave, Univerzitnú nemocnicu v Martine, Fakultnú nemocnicu J. A. Reimana v Prešove a Národnú transfúznu službu SR v Bratislave.

Neplatili štyri transformované zariadenia

Voči transformovaným zdravotníckym zariadeniam zaznamenala poisťovňa ku koncu februára pohľadávky vo výške 29,4 milióna eur, čo bolo oproti koncu vlaňajška takmer o 1,7 milióna eur viac.

„Nárast pohľadávok pre neplatenie mesačných odvodov v súčasnosti evidujeme pri štyroch transformovaných zdravotníckych zariadeniach,“ uviedla poisťovňa. Ide o Nemocnicu s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, Nemocnicu s poliklinikou v Považskej Bystrici, Nemocnicu s poliklinikou v Novom Meste nad Váhom a Sanatórium Tatranská Kotlina, n.o.

Zdroj: Webnoviny.sk – Pohľadávky Sociálnej poisťovne vzrástli na takmer miliardu eur, poistné neuhradilo niekoľko zariadení © SITA Všetky práva vyhradené.