SprávySvet

Scholz pôsobí pri dodávke zbraní na Ukrajinu ako brzda. Zelenskyj kancelára vyzval, aby konečne zaujal jasný postoj (video)

14.6.2022 (Webnoviny.sk) – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval nemeckého kancelára Olafa Scholza, aby prejavil jasnú podporu Ukrajine. V rozhovore pre nemeckého vysielateľa ZDF Zelenskyj povedal, že Nemecko by sa nemalo snažiť o rovnováhu medzi svojimi záujmami na Ukrajine a vzťahom s Ruskom. Informuje o tom portál bbc.com.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Potrebujeme od kancelára Scholza istotu, že Nemecko podporuje Ukrajinu,“ povedal Zelenskyj. „On a jeho vláda sa musia rozhodnúť: Nemôže byť kompromis medzi Ukrajinou a vzťahmi s Ruskom,“ vyhlásil ukrajinský prezident.

Podľa dohadov by Scholz mohol v neskoršej časti tohto týždňa prvý raz od začiatku ruskej vojny navštíviť Kyjev. Kancelár odmieta obvinenia, že Nemecko nedodáva zbrane, ktoré Ukrajine sľúbilo.

V pondelok večer sa vyjadril, že najprv sa ukrajinskí vojaci musia vycvičiť na používanie moderných zbraní a potom je možné ich dodať. Poprední predstavitelia celého politického spektra v Nemecku Scholza obviňujú, že pri dodávkach zbraní pôsobí ako brzda.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: rusko-ukrajinský konflikt, Vojenská technika
Zdroj: Webnoviny.sk – Scholz pôsobí pri dodávke zbraní na Ukrajinu ako brzda. Zelenskyj kancelára vyzval, aby konečne zaujal jasný postoj (video) © SITA Všetky práva vyhradené.