SlovenskoSprávy

Jednorazová pomoc zamestnancom verejnej správy je len dymovou clonou, vyhlásil Hlas-SD

25.6.2022 (Webnoviny.sk) – Návrh Igora Matoviča a Eduarda Hegera (obaja OĽaNO) na jednorazovú pomoc zamestnancom verejnej správy je len ďalšou dymovou clonou, ktorá dobre vyzerá na tlačovej konferencii, ale ako pomoc pri zdražovaní je nedostatočná.

V tlačovej správe to uviedla hovorkyňa strany Hlas – sociálna demokracia (Hlas – SD) Patrícia Medveď Macíková.

Skutočný a formálny predseda vlády veľkolepo predstavili návrh, s ktorým ešte len odchádzajú na rokovanie s odborármi. Nevieme, z čoho bude krytý. Nevieme, či je na ňom dohoda v koalícii. Stále pritom ostávajú obrovské skupiny ohrozených ľudí, ktoré márne čakajú na pomoc vlády,“ vyhlásil líder Hlasu-SD Peter Pellegrini.

Žiadosti dôchodcov

Hlas-SD pripomenul, že keď dôchodcovia žiadajú zvýšenie dôchodkov a učitelia, lekári a sestry vyššie platy, vždy dostanú odpoveď, že štát na to nemá peniaze.

Igor Matovič používa verejné financie výlučne ako osobný politický a marketingový nástroj. Na jednej strane celé mesiace podmieňuje pomoc zvyšovaním daní, lebo vraj bez toho sa pomáhať nedá a potom zrazu nájde 200 miliónov eur na svoju novú prioritu,“ poznamenal Pellegrini.

Zmocňuje sa ich panika

Matoviča s Hegerom sa podľa neho oprávnene zmocňuje panika. „V uliciach bolo 15-tisíc učiteľov, ktorí žiadajú 10-percentný rast platov ako za mojej vlády. Lekári a sestry hrozia hádzaním svojich plášťov a tisíckami výpovedí. V štrajkovej pohotovosti sú odbory i samosprávy. Jednorazová pomoc približne 350 eur v čistom v septembri, teda po roku zdražovania, je síce vítaným krokom, no určite nezalepí oči všetkým, ktorí žiadajú systémové kroky,“ upozornil Pellegrini.

Podľa Hlasu-SD vládna koalícia v pomoci ľuďom absolútne zlyháva a jej výkon je v porovnaní s inými európskymi štátmi čistým prepadákom.

Ľuďom na Slovensku spôsobuje zdražovanie čoraz väčšiu katastrofu v ich peňaženkách. Od piatka tankujú palivo drahšie ako dve eurá na liter, plyn môže zdražieť až o dvojnásobok, drasticky rastú ceny potravín i bývania. Po desiatich mesiacoch hádok a žiadnej skutočnej pomoci preto čakáme od vlády komplexný zákon Lex Slovensko, ktorý tu a teraz pomôže najviac postihnutým skupinám ľudí,“ dodal líder Hlasu-SD.

Viac k témam: Finančná pomoc, jednorazový príspevok, Platy v štátnej a verejnej správe
Zdroj: Webnoviny.sk – Jednorazová pomoc zamestnancom verejnej správy je len dymovou clonou, vyhlásil Hlas-SD © SITA Všetky práva vyhradené.