Ekonomika

Ukrajina dostane finančnú injekciu, europoslanci schválili pôžičku jednej miliardy eur

7.7.2022 (Webnoviny.sk) – Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok schválili pôžičku v objeme jednej miliardy eur pre Ukrajinu s cieľom pomôcť pokryť jej potreby vonkajšieho financovania, ktoré vzrástli v dôsledku vojny.

EP v tlačovej správe uviedol, že súhlasil s návrhom Európskej komisie poskytnúť Kyjevu dodatočný úver za veľmi výhodných podmienok nad rámec 1,2 miliardy eur vyplatených už v marci a máji tohto roka. Súčasná suma je prvou tranžou mimoriadnej pomoci v celkovej hodnote deväť miliárd eur.

Stratený prístup na trhy

Potreby vonkajšieho financovania Ukrajiny vzrástli v dôsledku ruskej invázie. Okrem obrovských škôd na cestách, mostoch, továrňach, domoch, nemocniciach a inej fyzickej infraštruktúre krajina totiž stratila prístup na medzinárodné finančné trhy.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

V dôsledku toho chýba Ukrajine podľa Medzinárodného menového fondu viac ako 37 miliárd na pokrytie jej finančných potrieb na rok 2022.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Zrýchlená finančná podpora

V návrhu sa uvádza, že úver slúži ako „zrýchlená finančná podpora v situácii akútneho nedostatku financovania na zabezpečenie nepretržitého fungovania najkritickejších funkcií ukrajinského štátu“.

Úver sa vyplatí v jednej splátke pod podmienkou splnenia rôznych kritérií vrátane zvýšenej transparentnosti a informovania o jeho použití. Z rozpočtu sa budú výnimočne financovať úrokové náklady.

Núdzový nástroj pre krajiny

Predpokladom poskytnutia pomoci je to, že Ukrajina bude rešpektovať účinné demokratické mechanizmy napriek koncentrácii výkonnej moci počas vojny, uvádza sa v návrhu. Za uznesenie hlasovalo 522 europoslancov, 17 bolo proti a 25 sa zdržalo hlasovania.

Makrofinančná pomoc je núdzovým nástrojom pre krajiny susediace s EÚ, ktoré majú ťažkosti so zaplatením svojich účtov.

Viac k témam: Europoslanci, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajina dostane finančnú injekciu, europoslanci schválili pôžičku jednej miliardy eur © SITA Všetky práva vyhradené.