SprávySvet

Ukrajina chce úplne oslobodiť južné územia. Kuleba verí, že väčšina ľudí potom spáli svoje ruské pasy

13.7.2022 (Webnoviny.sk) – Ukrajina sa bude snažiť o „úplné oslobodenie“ Rusmi okupovaných miest na juhu Ukrajiny. Pre agentúru AP to povedal šéf ukrajinskej diplomacie Dmytro Kuleba.

Pokus o anexiu

Moskva sa podľa neho pokúša de facto o anexiu Chersonu, Mariupoľa a ďalších obsadených miest zavádzaním ruských školských osnov, obchodovaním v ruskej mene a vystavovaním ruských pasov pre Ukrajincov.

„Som si celkom istý, že keď budú tieto územia oslobodené, drvivá väčšina s pokojným svedomím spáli svoje ruské pasy v peciach,“ povedal Kuleba.

Mier v nedohľadne

Na otázku o pravdepodobnosti rokovaní s cieľom ukončiť vojnu, ukrajinský minister zahraničných vecí odpovedal, že mierové rozhovory sa tak skoro neuskutočnia.

„Rusko je naďalej vo vojnovej nálade a neusiluje sa o rokovania v dobrej viere. Hľadá spôsob, ako nás prinútiť splniť jeho ultimáta, čo sa však nestane,“ dodal.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Kuleba priznal, že Ukrajina utrpela značné straty vo svojich jednotkách počas tvrdých bojov v Donbase na východe Ukrajiny. Napriek tomu má podľa neho dostatok ľudí ochotných vstúpiť do ozbrojených síl.

„Jediný cieľ, ktorý v tejto vojne sledujeme, je naše prežitie. Keď bojujete o prežitie, nemáte na výber. Musíte bojovať,“ skonštatoval Kuleba.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Viac k témam: Donbas, Kyjev, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajina chce úplne oslobodiť južné územia. Kuleba verí, že väčšina ľudí potom spáli svoje ruské pasy © SITA Všetky práva vyhradené.