SprávySvet

Putin robil čistky vo svojej vláde, nacionalistu Rogozina odvolal z postu šéfa Roskosmosu

15.7.2022 (Webnoviny.sk) – Ruský prezident Vladimir Putin v piatok urobil zmeny vo svojej vláde. Vymenoval nového šéfa vládnej agentúry zodpovednej za ruský vesmírny program a letecký výskum Roskosmos. Zároveň dal nové široké právomoci ministrovi priemyslu a obchodu.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Z postu šéfa Roskosmosu odchádza Dmitrij Rogozin a nahrádza ho vicepremiér Jurij Borisov, ktorý mal na starosti zbrojný priemysel. Úlohy Borisova preberá minister priemyslu a obchodu Denis Manturov, ktorý sa zároveň stal vicepremiérom.

Rogozin po roku 2000 viedol nacionalistickú stranu a stal sa známym svojim protimigrantským postojom. Neskôr bol ruským vyslancom pri NATO.

V roku 2011 sa stal vicepremiérom zodpovedným za zbrojný priemysel a neskôr ho Putin vymenoval za šéfa agentúry Roskosmos.

Časť ruských médií špekuluje, že Rogozin je stále obľúbencom Putina a mohol by dostať novú úlohu riadenia území, ktoré Moskva ovláda na východe a juhu Ukrajiny.

Viac k témam: Roskosmos, Ruská vláda
Zdroj: Webnoviny.sk – Putin robil čistky vo svojej vláde, nacionalistu Rogozina odvolal z postu šéfa Roskosmosu © SITA Všetky práva vyhradené.