SlovenskoSprávy

V Levočských vrchoch horel vojenský les. Stalo sa tak aj napriek zákazu, ktorý v oblasti platí (foto)

19.7.2022 (Webnoviny.sk) – Vo vojenskom lese v Levočských vrchoch, v oblasti Novej Ľubovne, v pondelok popoludní lesníci zaznamenali lesný požiar. Stalo sa tak aj napriek obmedzeniam zavedeným z dôvodu pretrvávajúceho sucha a mimoriadne vysokého rizika vzniku požiarov.

Požiar sa podarilo uhasiť, avšak pre nezodpovednosť návštevníkov pri ňom zhorelo pol hektára lesa. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR. Martina Kovaľ Kakaščíková.

Dočasný zákaz

Príslušné okresné úrady vydali pre oblasť Levočských vrchov, teda bývalý vojenský obvod Javorina, dočasný zákaz využívania lesov verejnosťou, a to pre nedostatok zrážok a s tým súvisiace sucho a nebezpečenstvo vzniku požiarov.

Zákaz vydali na žiadosť Vojenských lesov a majetkov SR. Aj vzhľadom na tento požiar je momentálne zákaz opodstatnený a riziko vzniku požiaru mimoriadne vysoké.

Pozor na predpisy

MO SR a štátny podnik Vojenské lesy a majetky SR tiež apelujú na verejnosť navštevujúcu vojenské lesy na území Slovenska, aby dodržiavala protipožiarne predpisy a zásady bezpečnosti a bola maximálne opatrná pri pobyte v prírode, pretože suché a teplé počasie by malo pretrvávať aj počas najbližších dní.

Viac k témam: Lesný požiar, Sucho
Zdroj: Webnoviny.sk – V Levočských vrchoch horel vojenský les. Stalo sa tak aj napriek zákazu, ktorý v oblasti platí (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.