SprávySvet

Vyčíňanie gangov v hlavnom meste Haiti si vyžiadalo vyše dvesto mŕtvych, ľudia utekajú alebo nevychádzajú z domu

26.7.2022 (Webnoviny.sk) – Násilnosti medzi gangmi v haitskom hlavnom meste Port-au-Prince si v priebehu desiatich dní vyžiadali viac ako 200 mŕtvych. Informuje o tom spravodajský portál BBC s odvolaním sa na údaje Organizácie Spojených národov (OSN).

Takmer polovicu obetí bojov o kontrolu nad štvrťou Cité Soleil pritom podľa OSN tvoria obyvatelia bez napojenia na gangy.

Dochádza voda aj potraviny

Obyvateľom už tiež podľa ich vyjadrení dochádza pitná voda i potraviny, keďže v súvislosti s prestrelkami prerušili dodávky do oblasti.

Násilie medzi gangmi na Haiti sa zvýšilo po vlaňajšom atentáte na prezidenta Jovenela Moiseho, no dosiahlo šokujúcu intenzitu po tom, ako 8. júla vypukli boje medzi dvomi zločineckými alianciami známymi ako G9 a G-Pep, konštatuje BBC.

Podľa OSN v období od 8. do 17. júla prišlo o život 209 ľudí a 114 z nich bolo členmi gangov. Ďalších 254 ľudí utrpelo strelné zranenia, pričom viac ako polovica z nich nemala žiadne väzby na gangy.

Deti našli útočisko v škole

Zhruba tritisíc obyvateľov muselo ujsť a mnohí z nich sa už nemajú kam vrátiť po tom, ako gangy zničili alebo spálili ich domovy. Mnohí ďalší sa zas obávajú vôbec vyjsť z domu, aby ich náhodou nezasiahla paľba.

Keďže dodávky paliva, potravín a pitnej vody do oblasti sú prerušené, Svetový potravinový program a Detský fond OSN (UNICEF) začali dodávať pomoc priamo najzraniteľnejším obyvateľom Cité Soleil.

Stovky detí našli útočisko v strednej škole v hlavnom meste.

Viac k témam: gangy, Násilnosti
Zdroj: Webnoviny.sk – Vyčíňanie gangov v hlavnom meste Haiti si vyžiadalo vyše dvesto mŕtvych, ľudia utekajú alebo nevychádzajú z domu © SITA Všetky práva vyhradené.