SprávySvet

Ukrajinci zaútočili americkými raketometmi HIMARS na väzenie, Konašenkov hovorí o krvavej provokácii

29.7.2022 (Webnoviny.sk) – Ruskom podporovaní separatisti na východe Ukrajiny tvrdia, že 53 ukrajinských vojnových zajatcov zajatých počas bojov o Mariupoľ zomrelo v dôsledku ukrajinského ostreľovania.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov povedal, že útok na väzenie Olenivka salvovými raketometmi HIMARS z USA si vyžiadal aj 75 zranených ukrajinských zajatcov a osem väzenských dozorcov. Podľa jeho slov je útok „krvavá provokácia“, ktorej cieľom je odradiť ukrajinských vojakov od kapitulácie.

Ukrajinské úrady tvrdenia separatistov a Ruska zatiaľ nekomentovali. Útok sa tiež nedal nezávisle overiť, uvádza agentúra AP. Ukrajinských vojakov vzali do zajatia po neúprosných bojoch o prístav Mariupoľ, kde mesiace strávili v oceliarni Azovstaľ.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Po nepretržitých útokoch Ruska zo zeme, vzduchu aj mora sa napokon v máji vzdali. Desiatky vojakov potom vzali do väzení v Ruskom kontrolovaných oblastiach, ako je napríklad Donecká oblasť.

Viac k témam: raketový systém HIMARS, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: Webnoviny.sk – Ukrajinci zaútočili americkými raketometmi HIMARS na väzenie, Konašenkov hovorí o krvavej provokácii © SITA Všetky práva vyhradené.