SlovenskoSprávy

Korčok: Invázia a následná okupácia vyvolali v našej spoločnosti hlbokú traumu

21.8.2022 (Webnoviny.sk) – Boj za slobodu, demokraciu a zvrchovanosť sa nikdy nekončí. Odkaz z roku 1968 je stále platný. Vo vyhlásení to uviedol minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nom. SaS) pri príležitosti výročia vstupu vojsk Varšavskej zmluvy na Slovensko. Udalosti z pred päťdesiatich štyroch rokov sú podľa neho pripomienkou, ako ľahko sa od základov môže zmeniť život.

„Invázia a následná okupácia vyvolali v našej spoločnosti hlbokú traumu, pretože spolu s tankami sa začala nielen normalizácia, ale zapríčinili aj množstvo obetí a tisíce zničených životov. Slovensko sa s touto traumou vyrovnalo až v roku 1989,“ uviedol minister. Dodal, že v súčasnosti sme zvrchovaným a demokratickým štátom a súčasťou Severoatlantickej aliancie. Máme tiež spojencov pripravených brániť naše územie a slobodu.

Počas noci z 20. na 21. augusta 1968 na naše územie vstúpili armády piatich štátov Varšavskej zmluvy s cieľom zastaviť demokratizáciu režimu. Dvadsaťtri rokov trvajúca okupácia sa skončila v roku 1991. Počas nej prišli o život prinajmenšom 267 Česi a Slováci a zostali po nej hospodárske škody i ekologické znečistenie.

Viac k témam: August 1968, Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR
Zdroj: Webnoviny.sk – Korčok: Invázia a následná okupácia vyvolali v našej spoločnosti hlbokú traumu © SITA Všetky práva vyhradené.