SprávySvet

Ruskému novinárovi hrozí 24 rokov za mrežami, Putinov režim ho viní z vynášania štátnych tajomstiev českým agentom

30.8.2022 (Webnoviny.sk) – Ruskí prokurátori chcú pre bývalého novinára obvineného z vlastizrady 24-ročný trest odňatia slobody. Ivan Safronov, ktorý je vo väzbe od júla 2020, je obvinený z odovzdávania vojenských tajomstiev českým tajným službám. On obvinenia popiera a trvá na svojej nevine.

Prístup k štátnym tajomstvám

Safronov pracoval pre denník Kommersant, v ktorom a venoval vojenským a bezpečnostným otázkam. Neskôr pracoval ako poradca šéfa vesmírnej agentúry Roskosmos, kde podľa jej vyhlásenia nemal prístup k štátnym tajomstvám.

Bývalý novinár tvrdí, že počas svojej práce zbieral všetky informácie z otvorených zdrojov a neurobil nič nezákonné. Vyšetrovatelia podľa neho tiež nedokázali vysvetliť obvinenia z vlastizrady a nevysvetlili, aké tajomstvá údajne odhalil.

Obchodovanie so zbraňami

Mnohí ruskí novinári a ľudskoprávni aktivisti vyzývajú na jeho prepustenie a niektorí hovoria o tom, že sa mu úrady možno chceli pomstiť za jeho správy odhaľujúce nekalé obchody so zbraňami a ruské vojenské incidenty.

Ochrancovia ľudských práv, novinári, vedci a predstavitelia korporácií, voči ktorým vzniesli obvinenia z vlastizrady v Rusku, majú náročnú obhajobu, keďže ich prípady sú utajené a prístup verejnosti k informáciám je nedostatočný.

Viac k témam: Doživotie, Vlastizrada
Zdroj: Webnoviny.sk – Ruskému novinárovi hrozí 24 rokov za mrežami, Putinov režim ho viní z vynášania štátnych tajomstiev českým agentom © SITA Všetky práva vyhradené.