SprávySvet

Varšava bude požadovať reparácie od Nemecka za nacistickú okupáciu, tvrdí líder vládnej strany Kaczynski

1.9.2022 (Webnoviny.sk) – Líder poľskej vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) Jaroslaw Kaczynski vo štvrtok povedal, že vláda krajiny bude žiadať od Nemecka reparácie v sume 1,3 bilióna dolárov za nacistickú okupáciu počas druhej svetovej vojny.

Škody po okupácii

Kaczynski to uviedol pri zverejnení dlho očakávanej správy o škodách, ktoré Poľsku spôsobila nacistická okupácia. Správu, na ktorej od roku 2017 pracoval tím zhruba 30 ekonómov, historikov a ďalších expertov, zverejnili pri príležitosti 83. výročia vypuknutia druhej svetovej vojny.

„Obrátime sa na Nemecko, aby sme otvorili vyjednávania o reparáciách,“ vyjadril sa Kaczynski a dodal, že to bude „dlhá a neľahká cesta“, ale „raz prinesie úspech“.

Hra vo vnútroštátnej politike

Otázka reparácií vytvorila bilaterálne napätie medzi Nemeckom a Poľskom. Poľský opozičný politik Grzegorz Schetyna konštatoval, že správa je len „hrou vo vnútroštátnej politike“ a vyhlásil, že Poľsko potrebuje budovať s Berlínom dobré vzťahy.

Viac k témam: Druhá svetová vojna, Vojnové reparácie
Zdroj: Webnoviny.sk – Varšava bude požadovať reparácie od Nemecka za nacistickú okupáciu, tvrdí líder vládnej strany Kaczynski © SITA Všetky práva vyhradené.