SprávySvet

Pri pátraní po havarovanom lietadle našli v Baltskom mori trosky a ľudské ostatky

6.9.2022 (Webnoviny.sk) – Počas pátracej operácie v Baltskom mori pri lotyšskom pobreží, kde havarovalo súkromné lietadlo so štyrmi ľuďmi na palube, našli ľudské pozostatky a trosky. Šéf koordinačného centra lotyšskej armády pre námorné pátranie a záchranu Peteris Subbota pre agentúru AP uviedol, že ostatky ľudských tiel pravdepodobne súvisiace s haváriou našli plavidlá lotyšskej pobrežnej stráže a podvodné roboty. Podvodné pátranie podľa neho zatiaľ nelokalizovalo vrak lietadla, ale šance na jeho nájdenie by mali byť pomerne dobré, pretože voda je na mieste hlboká iba 60 metrov a morské dno je prístupné.

Leteckí dispečeri stratili kontakt s lietadlom Cessna Citation 551 v nedeľu, keď letelo zo španielskeho mesta Jerez do nemeckého Kolína nad Rýnom. Stroj už skôr hlásil problémy s pretlakovaním kabíny. Nemecké médiá informovali, že niekoľko krajín vyslalo svoje stíhačky, keď Cessna letela ponad kontinent, ale nevideli a neboli schopné nadviazať kontakt s nikým v kokpite. Lietadlo zmizlo z radaru, keď letelo mimo kurzu nad Baltským morom, zrejme na autopilota, a neskôr sa zrútilo do lotyšských vôd asi 37 kilometrov severozápadne od prístavného mesta Ventspils.

Podľa kolínskych denníkov Express a Kölner Stadt-Anzeiger sa v lietadle viezli lokálny prominentný podnikateľ, ktorý bol amatérskym pilotom, jeho manželka, dcéra a jej priateľ. Podľa médií stroj registrovaný v Rakúsku vyrobili v roku 1979 a nemal takzvanú čiernu skrinku, ktorá by určila príčinu havárie.

Viac k témam: Pád lietadla
Zdroj: Webnoviny.sk – Pri pátraní po havarovanom lietadle našli v Baltskom mori trosky a ľudské ostatky © SITA Všetky práva vyhradené.