SprávySvet

Maďarsko sa od demokracie posunulo k volebnej autokracii, europoslanci poukázali na viacero prehreškov Orbánovej vlády

15.9.2022 (Webnoviny.sk) – Európsky parlament uviedol, že Maďarsko už nemožno považovať za úplnú demokraciu. Podľa europoslancov sa situácia zhoršila natoľko, že sa Maďarsko stalo „volebnou autokraciou“. V tlačovej správe o tom informoval tlačový atašé EP na Slovensku Ján Jakubov.

Hybridný režim autokracie

Europarlament odsúdil „úmyselné a systematické úsilie maďarskej vlády” o oslabenie európskych hodnôt a požaduje výsledky v procese podľa článku 7.

Európski zákonodarcovia taktiež tvrdia, že nedostatok rozhodných opatrení zo strany EÚ prispel k vzniku „hybridného režimu volebnej autokracie“, t. j. ústavného systému, v ktorom sa konajú voľby, ale podľa poslancov chýba dodržiavanie demokratických noriem a štandardov.

EP taktiež vyjadril poľutovanie nad neschopnosťou Rady dosiahnuť zmysluplný pokrok v snahe zastaviť zhoršovanie situácie v oblasti demokracie v Maďarsku.

Poslanci preto vyzývajú Európsku komisiu (EK), aby v plnej miere využila všetky nástroje, ktoré má k dispozícii, a najmä nariadenie o rozpočtovej podmienenosti.

Zneužívanie eurofondov

Europoslanci vyzývajú, aby Komisia neschválila maďarský plán na podporu obnovy a odolnosti, kým Maďarsko v plnej miere nesplní všetky príslušné odporúčania a nevykoná všetky príslušné rozsudky Súdneho dvora EÚ a Európskeho súdu pre ľudské práva, vylúčila financovanie tých programov súdržnosti, ktoré prispievajú k zneužívaniu finančných prostriedkov EÚ alebo k porušovaniu zásad právneho štátu.

Žiadajú tiež, aby EK prísnejšie uplatňovala nariadenie o spoločných ustanoveniach a nariadenie o rozpočtových pravidlách s cieľom bojovať proti akémukoľvek zneužívaniu finančných prostriedkov EÚ na politické motívy.

Parlament vyjadril v prípade Maďarska obavy z nezávislosti súdnictva, korupcie, volebného systému či slobody prejavu vrátane plurality médií.

„Problematická je aj akademická sloboda, sloboda náboženského vyznania, sloboda združovania, právo na rovnaké zaobchádzanie vrátane práv LGBTIQ osôb, práva menšín, ako aj migrantov, žiadateľov o azyl a utečencov,“ dodáva správa EP.

Viac k témam: Demokracia, Eurofondy, Práva LGBT ľudí
Zdroj: Webnoviny.sk – Maďarsko sa od demokracie posunulo k volebnej autokracii, europoslanci poukázali na viacero prehreškov Orbánovej vlády © SITA Všetky práva vyhradené.