SprávySvet

Prímerie Tadžikistanu a Kirgizska vydržalo len niekoľko hodín, po stretoch na hraniciach hlásia mŕtvych

17.9.2022 (Webnoviny.sk) – Boje na hraniciach Kirgizska a Tadžikistanu si podľa kirgizského ministerstva zdravotníctva vyžiadali najmenej 24 mŕtvych. Ďalších 87 utrpelo zranenia. Z oblasti zasiahnutej bojmi podľa kirgizského ministerstva pre núdzové situácie evakuovali 136-tisíc ľudí.

Príčina vzniku najnovších stretov v často napätej oblasti nie je bezprostredne známa. Začali sa skôr počas týždňa a v piatok prerástli do veľkých bojov zahŕňajúcich tanky, delostrelectvo a raketomety. V rámci ostreľovania tadžické sily raketami zasiahli kirgizské regionálne hlavné mesto Batken. Bezpečnostní šéfovia krajín sa v piatok síce dohodli na ukončení nepriateľských akcií, prímerie však vydržalo len niekoľko hodín.

Šéfovia pohraničnej stráže oboch krajín sa stretli okolo polnoci a dohodli sa na vytvorení spoločnej monitorovacej skupiny, ktorá by pomohla ukončiť nepriateľské akcie. Nie je bezprostredne jasné, či stretnutie malo nejaký vplyv na boje.

Viac k témam: boje
Zdroj: Webnoviny.sk – Prímerie Tadžikistanu a Kirgizska vydržalo len niekoľko hodín, po stretoch na hraniciach hlásia mŕtvych © SITA Všetky práva vyhradené.