SprávySvet

Japonsko vyzýva na evakuáciu deväť miliónov ľudí, dôvodom je supertajfún

19.9.2022 (Webnoviny.sk) – Japonsko, ktoré zasiahol jeden z najhorších tajfúnov, aké kedy krajina zažila, vyzvalo na evakuáciu deväť miliónov ľudí. Informuje o tom spravodajský portál BBC.

Búrka v nedeľu ráno zasiahla najjužnejší zo štyroch hlavných ostrovov Japonska, Kjúšu, a v nasledujúcich dňoch má prejsť ponad najväčší ostrov Honšu. Supertajfún Nanmadol už v krajine spôsobil smrť dvoch ľudí a zranenia takmer 90 ďalších.

Desiatky tisíc ľudí podľa BBC strávili nedeľnú noc v záchranných prístreškoch a takmer 350-tisíc domácností je bez energií. Tajfún narušil aj dopravu a obchod a krajina sa pripravuje na rozsiahle povodne a zosuvy.

Nanmadol priniesol vietor, ktorý v nárazoch dosahuje až 234 kilometrov za hodinu a v niektorých oblastiach by mohlo podľa predpovedí spadnúť 400 milimetrov zrážok za 24 hodín.

Piaty stupeň varovania, najvyšší na tamojšej stupnici, vyhlásili pre viac ako 500-tisíc ľudí v Kagošime, Mijazaki, Oite, Kumamote a Jamaguči. Príkazy na evakuáciu dostalo asi deväť miliónov ľudí z častí Kjúšu, Šikoku a Čúgoku, kde platí štvrtý stupeň.

Viac k témam: Evakuácia, Povodeň, Tajfún, Zosuv pôdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Japonsko vyzýva na evakuáciu deväť miliónov ľudí, dôvodom je supertajfún © SITA Všetky práva vyhradené.